Prof. dr. Marlies Schijven

‘Interesse in techniek heb ik altijd gehad. Voordat ik gezondheidswetenschappen ging studeren en daarna koos voor geneeskunde en chirurgie, startte ik aan de Design Academy in Eindhoven. Nu houd ik me vooral bezig met de chirurgische zorg voor patiënten met eet- en slikproblemen, maar de voorliefde voor technologie blijft.

Google Glass

Zo streamde ik als eerste arts ter wereld met Google Glass live een operatie die via YouTube te volgen was. Dat haalde de wereldpers. Door je stem of door bijvoorbeeld met je ogen te knipperen kun je de software activeren. Je ziet dan op een paar meter voor je een virtueel scherm. Daar kun je bijvoorbeeld een checklist op projecteren met vragen die je een patiënt moet stellen op de OK. Ik hoef dan niet bij de patiënt weg te lopen naar een computer. Maar je kunt Google Glass ook gebruiken voor opleidingsdoeleinden of om een collega op afstand mee te laten kijken. De mogelijkheden zijn talrijk. En zo zijn er nog veel meer draagbare technologische vernieuwingen die het waard zijn om te ontdekken in de zorg!

Serious gaming

Ik vraag me elke keer af: hoe kunnen we de techniek zo inzetten dat de zorg écht verbetert? Via apps op een mobiele telefoon, smartwatches of andere hulpmiddelen kunnen we bijvoorbeeld op afstand bloeddruk of hartslag bijhouden, zodat mensen langer thuis kunnen blijven. In het AMC hebben we de Hospitality App ontwikkeld. Hiermee helpen we senioren hun weg te vinden in het ziekenhuis, waardoor ze met minder stress op het spreekuur komen en het verhaal van de dokter beter in zich opnemen. Deze app is zo succesvol dat hij binnenkort gebruikt gaat worden in het hele AMC. Ook zijn we wereldwijd voorloper in het toepassen van serious gaming bij het opleiden van dokters. Studenten spelen via hun telefoon of tablet een spel, maar spijkeren ondertussen hun kennis bij en leren bijvoorbeeld snel te beslissen. Iets wat ze als chirurg of anesthesist op een OK ook moeten kunnen. Onderzoek wijst uit dat serious gaming betere dokters oplevert.
Dokters zullen patiënten steeds vaker op afstand kunnen ondersteunen, minder hoeven op te leggen en meer kunnen gaan coachen. Maar een app is geen dokter. Dokters blijven nodig!’

Wat ik wil bereiken?

Ik zou graag technologie benutten om zorg écht beter te maken. Veel hypes en gadgets worden ontwikkeld vóór de zorg maar niet sámen met de mensen die erin werken. Jammer want niemand is gebaat bij ‘innovaties’ die dokters en patiënten op het verkeerde been kunnen zetten. Stel je voor: een patiënt denkt door een app dat hij geen huidkanker heeft, maar het blijkt wel zo te zijn. Of het gesprek en beeld van een videoconsult is ineens te zien op het internet terwijl dat niet de bedoeling was. Patiënten moeten 100% kunnen vertrouwen op de technologieën die we ze aanbieden. Mijn droom is dat er geld beschikbaar komt voor wetenschappelijk onderzoek naar al die prachtige mogelijkheden binnen de hedendaagse technologie om de zorg voor patiënten écht beter te maken.’

Meer over Marlies Schijven

Onderzoek eet- en slikproblemen

Steun onze pioniers!

Steun onze pioniers!

Investeer in medisch onderzoek en draag bij aan betere vooruitzichten voor patiënten.

DONEER OOK!

Labtalk

Stel uw vraag over onderzoek aan onze pioniers.

STEL UW VRAAG

AMC Foundation