Oogheelkunde

De afdeling oogheelkunde van het AMC is georganiseerd in drie clusters:

  • Het voorsegment, dat zich richt op patiënten met hoornvliesaandoeningen, staar en verhoogde oogdruk.
  • Het achtersegment, voor onze patiënten met erfelijke en niet-erfelijke aandoeningen van het netvlies (medische retina) en chirurgische aandoeningen van het netvlies (vitreoretinale chirurgie).
  • Het buitensegment, dat patiënten met ooglid-, traanweg- en oogkasaandoeningen en op kinderen en volwassenen met scheelzien behandelt.

Oogheelkunde AMC heeft gekozen voor een patiëntenmix van 66% topreferente zorg en 33% tweedelijns oogheelkundige zorg. Aandachtspunten zijn maculadegeneratie en andere netvliesafwijkingen, ziekten aan het hoornvlies en orbita-aandoeningen, in het bijzonder de oogziekte van Graves.

De afdeling oogheelkunde werkt nauw samen met het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) op het gebied van erfelijke oogziektes en met de EUropean Group on Graves’ Orbitopathy waar het de ziekte van Graves betreft.

Daarnaast onderhoudt de afdeling nauwe contacten met het OLVG (opleiding co-assistenten en assistenten), het Flevoziekenhuis (opleiding co-assistenten), Oogheelkunde Zonnestraal (maculadegeneratie), en het Waterland Ziekenhuis (opleiding co-assistenten).