Anoniem contact via internet helpt jongeren in gezinnen met psychologische problemen

Datum: 7 maart 2017 Datum van 14.00 uur Datum tot 15.00 uur
Promovendus: Louisa Drost
Type: Promoties en oraties
Promotor: Promotores: prof. dr. G.M. Schippers en prof. dr. W. van den Brink Co-promotores: dr. J.A.J. van der Krieke en dr. S. Sytema

Louisa Drost: ‘Survivalkid(s): Online Support for Adolescents and Young Adults with a Mentally Ill Family Member’.

Anoniem aanbod via internet vergroot het bereik van preventieve ondersteuning van jongeren die met een gezinslid met psychische problemen in één huis wonen. Vooral meisjes gebruiken in chatgesprekken de gelegenheid om onderling sociale steun te verlenen. Jongens gebruiken de internetsite om mails te sturen naar ondersteuners.
Het onderzoek van Drost gaat over de website survivalkid.nl.
Deze website is door de GGZ-Drenthe opgezet om jongeren te helpen van wie een broer, zus of een ouder ernstige psychische problemen heeft. In veel gevallen krijgen de jongeren dan zelf ook psychische problemen, stelt Drost. De bestaande zorg weet deze groep niet goed te bereiken. Dat lukte wel met de onderzochte website. Drost onderzocht het bereik, niet of het gebruik van de website effect had op de jongeren.
Ze bepleit dat instellingen als de GGZ en Jeugdzorg ruimere financiële mogelijkheden moeten krijgen waardoor (anonieme) online ondersteuning voor kinderen uit risicogroepen blijvend kan worden aangeboden. Ze constateert echter dat door bezuinigingen de website niet langer op de ideale manier in de lucht gehouden wordt. De site is nog live, maar wordt niet meer onderhouden.
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 14.00 uur