Liever geen curettage na miskraam

Datum: 28 maart 2017 Datum van 10.00 uur Datum tot 11.00 uur
Promovendus: Marike Lemmers
Type: Promoties en oraties
Promotor: Promotor: prof. dr. B.W.J. Mol Co-promotor: dr. J.A.F. Huirne

Marike Lemmers: ‘Outcomes of treatment for first trimester miscarriage’.

Een curettage moet niet de eerste keus zijn bij de behandeling van vrouwen die tijdens het eerste trimester van hun zwangerschap een miskraam kregen. Het is een invasieve ingreep die schadelijk kan zijn. Artsen kunnen beter kiezen voor medicijnen of een afwachtend beleid. Dat stellen Verschoor en Lemmers, die beiden 28 maart hopen te promoveren.
Jaarlijks krijgen ongeveer 25 duizend vrouwen een miskraam tijdens de eerste drie maanden van hun zwangerschap. In het verleden betekende dat vaak een curettage, waarbij de resten van de zwangerschap uit de baarmoeder worden verwijderd, of werd afgewacht tot ze vanzelf door het lichaam werden afgestoten. Sinds enkele jaren is ook behandeling mogelijk met medicijnen. Verschoor en Lemmers keken naar de korte- en langetermijneffecten van het middel misoprostol en van curettage. Daarnaast zetten ze de voor- en nadelen van de verschillende behandelopties op een rij.
Uit een enquête onder alle gynaecologische centra in Nederland bleek, dat medicamenteuze behandeling inmiddels in bijna alle ziekenhuizen wordt toegepast. Er zijn grote verschillen in toegepaste medicatieregimes. Curettage is effectief maar brengt risico’s met zich mee op complicaties, zoals een verhoogde kans op vroeggeboorte tijdens een volgende zwangerschap en verklevingen in de baarmoeder die tot verminderde vruchtbaarheid kunnen leiden.
Die complicaties kunnen voorkomen worden door voor medicijnen te kiezen of voor een afwachtend beleid. Voor vrouwen zelf is het risico op verminderde vruchtbaarheid één van de doorslaggevende factoren in de keuze voor een behandeling. Dat bleek uit een Discrete Choice Experiment, waarin werd onderzocht waar vrouwen hun voorkeur voor een behandeling op baseren. Als de arts na het gebruik van misoprostol vermoedt dat er nog zwangerschapsresten zijn achtergebleven, is curetteren meestal niet nodig. Een afwachtend beleid is dan in ongeveer tachtig procent van de gevallen effectief. Afwachten is bovendien veilig en geeft een vergelijkbare of wellicht zelfs betere kwaliteit van leven.
Er zijn geen negatieve gevolgen voor de vruchtbaarheid of de tijd tot een volgende zwangerschap. De promovendi hopen dat hun proefschriften bijdragen aan een te ontwikkelen landelijke richtlijn voor vrouwen met een miskraam tijdens het eerste trimester. “Na implementatie hiervan worden vrouwen hopelijk minder vaak blootgesteld aan een potentieel schadelijke invasieve ingreep”, schrijven zij. Dat kan jaarlijks honderden onnodige ingrepen schelen.
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 10.00 uur