Nog betere preventie tuberculose

Datum: 29 maart 2017 Datum van 11.00 uur Datum tot 12.00 uur
Promovendus: Conrada Erkens
Type: Promoties en oraties
Promotor: Promotor: prof. dr. F.G.J. Cobelens Co-promotor: dr. S. van den Hof

Conrada Erkens: ‘Evaluating the effectiveness of interventions for the prevention of tuberculosis in a low-incidence setting’.

Nederland houdt goed in de gaten of tuberculose voorkomt bij kinderen en heeft een goed programma om de ziekte te voorkomen. Toch zijn er volgens Erkens aanknopingspunten voor verbetering. Kinderen van immigranten kunnen preventief worden behandeld voor een sluimerende tuberculosebesmetting. Ook kan de vaccinatiegraad in risicogroepen worden verbeterd. Deze doelen zijn opgenomen in het Nationaal Plan Tuberculosebestrijding 2016-2020.
Latente tuberculose in Nederland wordt goed gemonitord en voldoet aan internationale standaarden. De promovenda stelt dat hogere prioriteit voor screening van doelgroepen met een wat hoger risico op tuberculose meer zal bijdragen aan het terugdringen van het aantal tuberculose gevallen in Nederland, dan screening van de conventionele doelgroepen zoals reizigers, gezondheidswerkers en andere beroepsgroepen met een vermeend hoog risico op blootstelling aan tuberculose.
Plaats en tijd: Agnietenkapel,11.00 uur