Antibiotica tegen gonorroe

Datum: 31 maart 2017 Datum van 10.00 uur Datum tot 11.00 uur
Promovendus: Carolien Wind
Type: Promoties en oraties
Promotor: Promotor: prof. dr. H.J.C. de Vries Co-promotores: dr. A.P. van Dam en dr. M.F. Schim van der Loeff

Carolien Wind: ‘Neisseria gonorrhoeae: testing, typing and treatment in an era of increased antimicrobial resistance’.

Ceftriaxon en azitromycine zijn antibiotica die gebruikt worden bij een gonorroe-infectie. In veel landen geldt het advies om deze middelen samen te geven. Uit onderzoek van Wind blijkt dat de antibiotica elkaars effect niet versterken. Verder toonde zij aan dat de gevoeligheid van gonorroe voor beide middelen afneemt, en het gebruik van azitromycine mogelijk resistentie veroorzaakt.
Wind beschrijft dat in haar proefschrift over het managen van gonorroe in een tijd waarin antibioticaresistentie een grote bedreiging vormt voor de behandeling van deze infectie. Wind gaat in op mogelijkheden om diagnostiek en evaluatie van de behandeling te verbeteren. Ook bespreekt ze de gevolgen van antibioticaresistentie die huidige en toekomstige behandelingen bedreigen. Ze bepaalt wanneer het best gekeken kan worden of de behandeling van gonorroe gelukt is. Wind concludeert dat het kweken van gonorroe op speciaal materiaal veel langer na afname van patiëntmateriaal mogelijk is dan voorheen werd gedacht.
Ze pleit in haar proefschrift voor een beperkter gebruik van azitromycine bij patiënten met een risico op gonorroe en voor het aanpassen van de behandelrichtlijnen.
Plaats en tijd: Agnietenkapel,10.00 uur