Campagne over samen beslissen in AMC

5 oktober 2016

Het AMC doet mee aan de landelijke campagne ‘Betere zorg begint met een goed gesprek’. De campagne heeft als doel artsen en patiënten bewuster te maken van het belang van samen beslissen over de meest geschikte behandeling. Samen beslissen begint met een goed gesprek tussen arts en patiënt. Daarin hebben zij beiden een eigen rol. De arts als specialist op het medische vlak en de patiënt als expert over eigen lijf en situatie.

Minister van VWS Edith Schippers gaf op 4 oktober het startsein, samen met de ambassadeur van de campagne, Bart Chabot. Zij riepen patiënten, artsen en ziekenhuizen op om aan de campagne mee te doen. Het AMC is samen met het Westfriesgasthuis en Ziekenhuis Bernhoven een van de ziekenhuizen waar de campagne als eerste zichtbaar is.

Patiënt betrekken

Samen beslissen gebeurt steeds meer, maar kan nog beter. Zo geven patiënten aan dat artsen wel meerdere behandelopties zouden mogen voorleggen. Meer dan negentig procent van de patiënten zegt beter betrokken te willen worden bij hun behandeling. Dit blijkt uit onderzoek over samen beslissen van de Patiëntenfederatie Nederland.

Keuzehulpen

De campagne wil een impuls geven aan alles wat patiëntenorganisaties, wetenschappelijke verenigingen, ziekenhuizen en universitair medische centra (umc’s) doen om samen beslissen mogelijk te maken. Zo maakt het AMC voor sommige aandoeningen gebruik van ‘keuzehulpen’ om patiënten beter inzicht te geven in de aandoening, de behandelopties en de voor- en nadelen ervan. Met zo’n hulpmiddel kan een patiënt alles op een rijtje te zetten en alvast nadenken over de opties, voorafgaand aan het gesprek met de arts. Een voorbeeld is de keuzehulp voor mensen met etalagebenen. Deze helpt patiënten bij de keus tussen dotteren, een bypassoperatie of een looptraining.

Initiatiefnemers

De campagne is een initiatief van de Federatie Medisch Specialisten en de Patiëntenfederatie Nederland in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De campagne wordt financieel ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Zorginstituut Nederland en ZonMw.