Evaluatie van eenvoudige tests voor infectieziekten

Datum: 4 april 2017 Datum van 10.00 uur Datum tot 11.00 uur
Promovendus: Cara Kosack
Type: Promoties en oraties
Promotor: Promotor: prof. dr. P.R. Klatser Co-promotor: dr. A.L. Page

Cara Kosack: ‘Point-of-care diagnostic tools: Selection, evaluation and implementation in resource-constrained settings’.

Er bestaan diverse diagnostische tests voor infectieziektes zoals malaria, tuberculose, hiv en hepatitis C, geschikt voor gebieden met beperkte middelen. Deze zogenaamde Point of Care-testen verschillen nogal in kwaliteit en nauwkeurigheid, aldus onderzoekster Kosack. Zij onderzocht diverse van deze ‘diagnostische sneltesten’. Haar onderzoek biedt een leidraad voor ministeries van Volksgezondheid en organisaties zoals Artsen zonder Grenzen, om keuzes te maken voor de ‘beste’ testen binnen de context van het gebied waar ze worden gebruikt.
Kosack ontdekte dat eigenschappen als gevoeligheid (malaria), specificiteit (hiv), en gemak van interpretatie, niet altijd optimaal zijn. Voor een correcte diagnose is het essentieel om rekening te houden met deze eigenschappen. Een handzaam apparaat om de nierfunctie te beoordelen bleek voldoende nauwkeurig voor het detecteren van pathologische waarden. Maar een semi-kwantitatieve sneltest om de schildklierfunctie te beoordelen had onvoldoende specificiteit, en positieve uitslagen met deze test dienen middels een andere methode bevestigd te worden.
In haar proefschrift beschrijft Kosack mogelijke overwegingen bij het selecteren van diagnostische testen. Daarbij worden tekortkomingen benadrukt die een goede kwaliteit en veilig gebruik van diagnostische testen en instrumenten in de weg staan, bij gebruik in gebieden met beperkte middelen.
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 10.00 uur