Nieuwe Europese richtlijn verwijderen alvleesklierkanker met kijkoperatie

27 februari 2017

Een Europese commissie heeft voor het eerst een richtlijn gepubliceerd voor het uitvoeren van kijkoperaties om alvleesklierkanker en andere alvleeskliertumoren te verwijderen.

Een commissie van de European Association for Endoscopic Surgery (EAES), bestaande uit specialisten uit 7 landen (Noorwegen, Engeland, Nederland, Italie, Frankrijk, Zuid-Korea en Rusland) heeft op basis van de beschikbare wetenschappelijke literatuur voor het eerst een richtlijn opgesteld voor zogenaamde ‘laparoscopische’ of ‘minimaal invasieve’ operaties aan de alvleesklier (of: pancreas).

De richtlijn, die op 15 Februari werd gepubliceerd, geeft aan bij welke patiënten deze  operaties uitgevoerd kunnen worden en hoeveel training en ervaring een chirurg moet hebben. De commissie merkte op dat zogenaamde ‘gerandomiseerde trials’ waarin de kijkoperatie met een reguliere operatie wordt vergeleken nog ontbreken. Momenteel zijn de eerste twee landelijke gerandomiseerde onderzoeken naar dit onderwerp gaande in Nederland. Deze onderzoeken (LEOPARD-1 en -2) zijn opgezet onder leiding van dr.Marc Besselink, chirurg in het AMC Amsterdam. Marc Besselink, die ook bij de richtlijn betrokken was: “De laparoscopische pancreasstaart operatie wordt in Nederland en heel Europa al vaak met een kijkoperaties uitgevoerd maar de laparoscopische Whipple operatie wordt nog maar in enkele centra in Europa (waaronder het AMC) uitgevoerd. De richtlijn laat duidelijk zien dat onze onderzoeken erg belangrijk zijn.”

Kijkoperaties worden uitgevoerd via vier tot zes kleine sneetjes waardoor de buikholte wordt gevuld met CO2 gas en speciale apparatuur wordt ingebracht. Het doel is om de patiënt sneller te kunnen laten herstellen met minder bijwerkingen. Bij veel andere operaties zijn kijkoperaties (of: laparoscopie) al standaard maar bij de grote, moeilijke, alvleesklieroperaties is dit nog niet het geval.