Open huis AMC tijdens Wetenschapsdag 2007

11 oktober 2007

Altijd al willen weten wat er achter de schermen van een groot universitair medisch centrum gebeurt? Hoe bijvoorbeeld een operatiekamer eruit ziet of een trauma-centrum, wat er gebeurt in een klinisch-chemisch lab of op een MRI-afdeling? Welke vormen van radiotherapie worden ingezet tegen kanker, hoe vroeger de anesthesie was geregeld en hoe dat nu gebeurt en waar de hyperpressietank, het grootste apparaat van het AMC, voor dient? Dat kan op zondag 21 oktober tussen 12.00 en 17.00 uur. Het AMC opent dan zijn deuren voor een breed publiek, met lezingen, rondleidingen en een wetenschapsmarkt met tal van demonstraties. Dit alles onder het motto ‘Topje van de IJsberg’.

Op de wetenschapsmarkt presenteren onderzoeksgroepen en ziekenhuisafdelingen nieuwe vindingen en de werking van hun apparatuur. Een greep uit het programma: De Medisch Technische Ontwikkelafdeling (MTO) laat bezoekers ‘ijsberghengelen’ (waarbij het topje op een ijsberg moet worden teruggeplaatst) en demonstreert onder meer de jeukmeter voor muizen (een meetmethode voor het krabgedrag van de knaagdieren), een stralingsmonitor (die de dosis radioactieve straling meet en informatie daarover via internet verstuurt) en de cryomicrotoom, een apparaat waarmee hele dunne plakjes van een ingevroren hart worden gesneden. Bij de afdeling Dermatologie en de SNIP (Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen) kunnen bezoekers hun huidtype bepalen op basis van huidskleur en gevoeligheid voor de zon, bekijken hoe een melanoom (een vorm van huidkanker) eruit ziet onder de microscoop en hoe afweercellen de cellen van zo’n melanoom aanvallen en opruimen in een ‘live-imaging film’. Transplantatiecoördinatoren geven tekst en uitleg over donorschap, medewerkers van de Hersenbank laten zien hoe hersenen er onder de microscoop uitzien en hoe je hersendonor kunt worden. Het NIN (Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen) onderzoekt de werking van het brein, op de wetenschapsdag staat met name de samenwerking tussen hersenen en ogen centraal. Het meten van de lichaamssamenstelling (met name het vetpercentage) is één van de activiteiten van de afdeling Diëtetiek, klinisch-neurofysiologen demonstreren een EMG-toestel waarmee men de elektrische activiteit van spieren meet.  

Andere deelnemers aan de wetenschapsmarkt: de afdeling Patiëntenvoorlichting, Prenatale Diagnostiek, Radiotherapie, Hyperbare Geneeskunde, Emma@Work (een uitzendbureau van het Emma Kinderziekenhuis AMC dat als doel heeft jongeren met een chronische ziekte of een handicap een bijbaantje te bieden), de Vereniging Nederland Davos, en vrijwilligers van de Johan Cruijff Foundation (die verantwoordelijk zijn voor het wekelijkse sport- en spelprogramma voor tieners in het Emma Kinderziekenhuis AMC).

Lezing
Om 13.00 uur gaat Joep Lange, aidsdeskundige en hoogleraar Infectieziekten, ‘Op wereldreis met virussen’. In zijn lezing over ‘Aids in Afrika’ staat de vraag centraal:  ‘Waarom gaan zij dood en wij niet?’.

Kinderprogramma
Voor kinderen is er een speciaal programma. In het kindercollege Je nieren, de wasmachines van je lichaam (14.30 uur) legt kinderarts en nefroloog (nierdeskundige) Jaap Groothoff uit hoe je lichaam omgaat met stoffen als water en zout en hoe je goed onderzoek doet.
De afdeling Keel-, Neus- en Oorziekten organiseert het kinderpracticum ‘Kijken naar geluid, geur snuiven en praten als Donald Duck’.
De hele middag kunnen kinderen een kijkje nemen bij de studio van Emma TV, waar televisie wordt gemaakt door en voor patiëntjes van het Emma Kinderziekenhuis AMC. Ervaar eens hoe het is om zelf achter de camera te staan! Aan de allerkleinsten is ook gedacht. In het Berenhospitaal op de wetenschapsmarkt kunnen zij hun zieke knuffelbeest laten onderzoeken en behandelen door geneeskundestudenten van het AMC.

Rondleidingen
Zoals altijd is er ook een ruime keuze aan rondleidingen. Bezoekers kunnen onder deskundige begeleiding een kijkje nemen op de Revalidatie-afdeling, op de OK en de verpleegafdeling van het Dagcentrum, op verschillende afdelingen en bij bijzondere voorzieningen van het Emma Kinderziekenhuis AMC zoals de tienerkeuken, de snoezelkamer en de bioscoop Cinnemma, bij de Trauma-unit, de afdeling Radiotherapie, het Laboratorium Algemene Klinische Chemie (LAKC), de Hyperpressietank, de Verkoeverkamer, het Anesthesiemuseum en de MRI.
Ook museum Vrolik is weer van de partij. Er zijn rondleidingen maar bezoekers kunnen ook zelf gaan kijken naar de grote collectie anatomische en embryologische preparaten – variërend van embryo tot volwassene. Naast de expositie over de normale bouw en ontwikkeling van het menselijk lichaam is de collectie aangeboren afwijkingen de hele middag te bezichtigen.