Prijsvraag voor nieuwe hoofdingang AMC

9 maart 2017

Een warm welkom, een veilige ontvangst en een prettig verblijf. Dat zijn de kernwoorden voor de toekomstige hoofdingang en het entreeplein van het Academisch Medisch Centrum. Architecten zijn uitgenodigd om hierover mee te denken: ze kunnen zich vanaf deze week inschrijven voor ontwerpprijsvraag. Een commissie beoordeelt de inzendingen voor deze ‘tender’. In oktober wordt de winnende architect bekend gemaakt.

Dertig jaar geleden verrees in Amsterdam Zuidoost een kolossaal gebouw: het Academisch Medisch Centrum (AMC). Een ‘medische tempel in de polder’ met overdekte straten en pleinen, winkels, restaurants en een boekhandel, en qua omvang vergelijkbaar – zo ging destijds het gerucht - met het Amerikaanse Pentagon. Van meet af aan waren de meningen over het nieuwe universitair medisch centrum verdeeld. ‘Zorg dat je niet ziek wordt, want in dit ziekenhuis wordt iedereen nog zieker,’ schreef architectuurprofessor Carel (Carlos) Weeber bijvoorbeeld in 1974, schrijver J. Rentes de Carvalho vond het gebouw juist ‘een verademing’.

Ondanks de ongerustheid van sommigen werd het AMC een succes. Maar af raakte het nooit. Vrijwel vanaf dag één werd de ‘verbeterde stad’ in de polder telkens opnieuw nog verder verbeterd via aanpassingen, verbouwingen of grootschalige nieuwbouw.

Tijd voor vernieuwing

Het is tijd om de entree van het AMC grondig te vernieuwen. Daarmee wordt de letterlijke ingang bedoeld, maar ook het gebied vóór de hoofdingang. De nieuwe binnenkomst moet een warm welkom, een veilige ontvangst en een prettig verblijf uitstralen. Er is de wens om te vergroenen en aan te sluiten op de omgeving, grenzen en obstakels weg te nemen en de verkeersafwikkeling inclusief parkeer- en terreinvoorzieningen te verbeteren. Het AMC roept architecten op zich in te schrijven voor de tender.

Architecten uitgenodigd
De ‘Open Oproep Herontwikkeling Entree en voorterrein Academisch Medisch Centrum Amsterdam’ is donderdag 9 maart geplaatst op tendernet (https://www.tenderned.nl/tenderned-web/aankondiging/detail/samenvatting/akid/1dff10a94fd615b74c6f23edb954cb10/cid/1743968)
Architecten zijn uitgenodigd om mee te doen aan deze prijsvraag. De eerste ronde is een ideeënprijsvraag, waarin de deelnemers wordt gevraagd om een beknopte visie op de opgave te geven. Uit de inzendingen selecteert een onafhankelijke vakjury minimaal drie en maximaal vijf inzendingen. De inzenders hiervan worden uitgenodigd voor de tweede ronde, waarin wordt gevraagd de visie uit te werken tot een structuurontwerp met begroting. Uit deze inzendingen wordt één ontwerp als winnend plan geselecteerd.

Meer informatie over deelname en inschrijven voor deze tender is te vinden op www.arch-lokaal.nl/open-oproep-herontwikkeling-entree-amc.