Op sterk water


Wat niet iedereen weet, is dat het AMC een anatomisch museum onder zijn dak heeft: museum Vrolik. Deze zomer nemen we je iedere week mee langs één van de topstukken van de collectie.


 • Het bedrog van de Britse oermens

  2016-08-11: Een doorkijkvitrine met overwegend gipsen schedels. We staan oog in oog met een serie afgietsels van beroemde mensfossielen. Zoals de Piltdownmens, met zijn robuuste, platte schedel. Aapachtig, maar met duidelijke menselijke trekken. Een voorvader van de homo sapiens, onze eigen mensensoort?

  Lees meer
 • Uit de blaas gesneden

  2016-07-11: Het zijn de oudste objecten uit het museum Vrolik: twee bijna vuistgrote blaasstenen, gevat in metaal en verwerkt tot een soort hanger. In het metalen omhulsel staan de naam van de onfortuinlijke lijder, datum en tijd van de operatie én het gewicht van de steen.

  Lees meer
 • Gemangeld door de mode

  2016-07-04: Ook in de negentiende eeuw was een wespentaille in de mode en vrouwen droegen daarom vaak een korset. Dit kledingstuk kon de lever als het ware in tweeën delen, waardoor een bizar fenomeen ontstond: de snoerlever. Behalve deze gespleten lever zorgde de insnoering van de taille ook voor andere kwaaltjes, waaronder veelvuldig flauwvallen.

  Lees meer
 • Toverstenen uit een antilopemaag

  2016-06-27: Vroeger werden ze gebruikt vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Ook in de Harry Potter-reeks kwamen ze voorbij als middel tegen giftige toverdranken: Bezoarstenen.

  Lees meer

Contact

Telefoonnummer:
020 - 566 2929

E-mailadres:
pers