Maag-, Darm- en Leverziekten

Prof. dr. Ulrich Beuers
Prof. dr. Ulrich Beuers

'Je bent arts vanuit je hart, fulltime'


Stage:
Maag-, Darm- en Leverziekten

Opleider:
Prof. dr. Ulrich Beuers

Waarom heeft u gekozen voor dit voorwerp?
"Op dit schilderij van Wassily Kandinksy uit 1914 staan twee mensen voor een afgrond. Daar omheen is chaos. Het is de sfeer van kort voor de Eerste Wereldoorlog. Ik heb vaak voor het origineel gestaan in München en het raakt mij steeds weer. Ook patiënten kunnen door een diagnose ineens voor een figuurlijke afgrond staan en komen in een ‘storm’ van problemen terecht die hun ziekte met zich meebrengt. Maar je ziet niet alleen ellende in het schilderij. Het is ook kleurrijk, biedt hoop, kans op redding. De thematiek is voor mij heel sterk verweven met waar wij in ons werk mee te maken krijgen."

Wat wilt u uw AIOS absoluut meegeven?
"Ten eerste natuurlijk kennis. Kennis is essentieel. Maar wat maakt een arts tot een goede arts? Ik vind dat veel afhangt van je houding, van respect. Dat is iets wat ik niet in woorden kan overbrengen, dat moet ik zelf voordoen aan het bed van een patiënt. Daarnaast heb je als arts je verantwoordelijkheid. Je lost een probleem niet op tussen 8 en 4, maar je bent een arts vanuit je hart, fulltime. Je moet volledig de diepte in om de problemen van je patiënt op te lossen. Ik zie het als mijn plicht als opleider om mijn AIOS deze eigenschappen mee te geven."

Wat blijft de AIOS bij?
"Het mooie aan MDL is dat het niet alleen een beschouwend, maar ook een actief vak is; een mix van aan de ene kant actief zijn met je handen, aan de andere kant moeilijke problemen intellectueel zien op te lossen. Het vakgebied is bovendien erg breed, waardoor je veel te maken hebt met specialismen als interne geneeskunde, chirurgie, radiologie, immunologie, reumatologie, noem maar op. Dat maakt het vak zo rijk en voor een AIOS heel interessant. Het is heel mooi om hier te werken en studenten zijn altijd erg enthousiast."

Waar komt uw passie voor dit vakgebied vandaan?
"Ik heb gestudeerd in Gent, Berlijn en Freiburg. In Freiburg had ik een geweldige professor voor interne geneeskunde, hij was echt mijn voorbeeld. Als leraar was hij extreem goed, als arts bijzonder vriendelijk voor zijn patiënten en hij was ook nog een goede wetenschapper. Dat zijn drie criteria die ik zelf als academisch arts heel belangrijk vind. Ik had het geluk dat ik een prijs won met mijn proefschrift. Daardoor kon ik kiezen wat ik wilde doen. Ik heb mij toen voor mijn verdere opleiding aangemeld bij die professor, mijn voorbeeld. Na twee jaar in de biochemie kwam ik terug in de kliniek bij hepatologie/MDL en voor mij was het toen al duidelijk dat ik daar zou blijven."

Hoe zou u het AMC in het kort omschrijven?
"Creatief, collegiaal en een tikje chaotisch, maar positief chaotisch. Mensen zijn heel open en vriendelijk en proberen samen problemen op te lossen. Ik geniet van die open, collegiale sfeer."Meer weten?

Bel of mail

Prof. dr. U.H.W Beuers
020-566 2422
Secretariaat: 020-566 8278