OOR - AMC

Schakeljaar

Wat is het 'dedicated' schakeljaar?

VU medisch centrum (VUmc) en Academisch Medisch Centrum (AMC) ontwikkelen samen een Amsterdams ‘dedicated’ schakeljaar. Het dedicated schakeljaar vindt plaats in masterjaar 3 en bestaat uit een samenvoeging van de semi-arts stage en het keuzeonderwijs. Gezamenlijk vormt dit een stage in de patiëntenzorg van ongeveer een half jaar.

Het idee achter het schakeljaar is dat de “schakelstudent” in zijn/haar laatste masterjaar al competenties verwerft die behoren bij het eerste jaar van de medisch specialistische vervolgopleiding. Omdat de vervolgopleider nauw betrokken is bij de vormgeving van het schakeljaar en omdat de vervolgopleider de vorderingen van de schakelstudent nauwgezet bij houdt is deze student mogelijk interessant om direct door te stromen in de vervolgopleiding. Aangezien de schakelstudent al competenties van een beginnend aios heeft, kan het dedicated schakeljaar helpen de vervolgopleiding te verkorten en de opleiding tot medisch specialist dus goedkoper maken. (zie ook: http://www.nfu.nl/onderwijs/opleiding-geneeskunde/dedicated-schakeljaar/).

Bij AMC en VUmc bestaat het dedicated schakeljaar uit een lange semi-artsstage van 24 weken in masterjaar 3. Het gaat dus niet om een heel jaar maar om een half jaar. In deze periode is er veel aandacht voor de ontwikkeling en beoordeling van de competenties van de student, waarbij de opleider van de vervolgopleiding meekijkt. Landelijk zal er enige variatie zijn in de invulling van het schakeljaar.

Bekijk de veelgestelde vragen van studenten met antwoorden van de opleiding over het 'dedicated' schakeljaar.

Symposia schakeljaar

Op 27 mei 2014 en op 22 november 2013 organiseerden het AMC en VUmc twee symposia over het schakeljaar. Het AMC en VUmc werken aan een gezamenlijk derde jaar van de master Geneeskunde. Daarnaast zijn er plannen om studenten tijdens dit jaar een voorschot op hun vervolgopleiding te geven met een 'dedicated schakeljaar'.

Lees de verslagen en de programma's en bekijk de presentaties die tijdens de symposia zijn gehouden.

Symposium 27 mei 2014

Downloads:

Symposium 22 november 2013

Downloads: