GIOCA: hét expertisecentrum voor kanker in het spijsverteringskanaal

In Expertisecentrum GIOCA in het AMC wordt onderzoek gedaan naar kanker in het spijsverteringskanaal.

U heeft van uw huisarts of specialist een verwijzing gekregen naar het Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam (GIOCA). Vanuit heel Nederland worden mensen met – een vermoeden van – kanker in de slokdarm, maag, dunne en dikke darm, endeldarm, rectum, lever, galwegen of alvleesklier doorverwezen naar GIOCA. Expertisecentrum GIOCA biedt onderzoek en behandeling op het gebied van kanker in het spijsverteringskanaal.

Krachten bundelen

Op het GIOCA kunt u op één dag onder andere de maag-, darm en leverarts, chirurg, oncoloog en/of radiotherapeut zien. De specialismen Chirurgie, Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) en nog op vele andere ondersteunende afdelingen bundelen hun krachten en zitten op deze dag allemaal op één en dezelfde polikliniek in het AMC. Zo heeft u geen last van vele consulten op verschillende dagen en lange wachttijden. Lees hier meer over alle specialismen die betrokken zijn bij Expertisecentrum GIOCA.

Multidisciplinair: bij expertisecentrum GIOCA bundelen verschillende specialismen hun kracht om kanker te diagnosticeren en behandelen.

Het beste voor u

Om u de beste zorg te kunnen leveren, zijn er verschillende dagen met specifieke spreekuren voor de verschillende onderdelen van het spijsverteringskanaal. Zo is er een dag voor mensen met kanker in de dikke darm en endeldarm, een dag voor patiënten met maag- en slokdarmkanker en een andere dag voor mensen met alvleesklier-, lever- en galwegtumoren. Ook zijn er specifiek opgeleide GIOCA-verpleegkundigen aangesteld die uw proces in de gaten houden, ondersteunen en uw eerste aanspreekpunt zijn. Daarnaast zijn er gastvrouw en gastheren aanwezig op de polikliniek, zij begeleiden u, als u wilt, gedurende de dag naar de verschillende onderzoeksafdelingen.

De GIOCA-dag

Na verwijzing wordt u vaak binnen één week uitgenodigd voor de GIOCA-dag. In de ochtend van de GIOCA-dag wordt niet alleen de intake gedaan door de arts en verpleegkundige, maar eventueel ook aanvullend onderzoek. Vervolgens overleggen artsen van alle betrokken specialismen over de diagnose en een mogelijk behandelplan. ’s Middags ziet u dezelfde arts en verpleegkundige terug die u ook in de ochtend heeft gezien en krijgt u meestal de uitslag en wordt het behandelplan samen met u opgesteld. Ook kunt u mogelijk spreken met andere behandelaars zoals de radiotherapeut of de medisch oncoloog.

Vervolgafspraken worden ook tijdens deze dag gemaakt. De behandeling start vaak al binnen drie weken. Op deze pagina vindt u meer informatie over de GIOCA-dag.

Samenwerking AMC, OLVG en Flevoziekenhuis

Het AMC werkt nauw samen met het OLVG in Amsterdam en het Flevoziekenhuis in Almere. Deze samenwerking is ontstaan om de wachttijd tot operaties zo kort mogelijk te houden. De kwaliteit van zorg en de begeleiding is uiteraard bij beide opties exact gelijk. Het is dus mogelijk dat uw behandelaar voorstelt om een operatie elders uit te voeren.

Expertise in het AMC

Gastro-intestinale oncologie (de behandeling van kanker in de maag, darm, lever en andere organen in het spijsverteringskanaal) is één van de speerpunten van het AMC. Het AMC heeft dit vakgebied de afgelopen twintig jaar heel sterk ontwikkeld.Deel dit |
GIOCA: het expertisecentrum voor diagnose en behandeling van kanker in het spijsverteringskanaal.

Contact

Telefoonnummer:
020 - 566 4205

Telefonische bereikbaarheid:
Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur

Telefonisch spreekuur GIOCA-verpleegkundige:
Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 11.00 uur
Telefoonnummer: 020 - 566 3634

Schriftelijke correspondentie:
Polikliniek GIOCA
Academisch Medisch Centrum
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam