GIOCA: expertisecentrum voor kanker in het spijsverteringskanaal

In Expertisecentrum GIOCA in het AMC wordt onderzoek gedaan naar kanker in het spijsverteringskanaal.

Uw huisarts of specialist heeft u een verwijzing gegeven voor het Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam (GIOCA) van het AMC.

Bij het expertisecentrum GIOCA kunt terecht voor onderzoek en behandeling op het gebied van kanker in het spijsverteringskanaal. Vanuit heel Nederland worden naar het GIOCA mensen doorverwezen met kanker in de slokdarm, maag, dunne en dikke darm, endeldarm, het rectum, de lever, galwegen of alvleesklier. Ook bij een vermoeden van zo’n aandoening is het GIOCA het aangewezen deskundigheidscentrum.

Alle bezoeken op één dag
Op het GIOCA kunt u op één dag onder andere de maag-, darm en leverarts, chirurg, oncoloog en/of radiotherapeut bezoeken. De AMC-specialismen chirurgie, maag-, darm- en leverziekten en nog vele andere ondersteunende afdelingen bundelen op het GIOCA hun krachten. U hebt dus niet te maken met vele consulten op verschillende dagen - en met lange wachttijden.

Lees hier meer over alle specialismen die betrokken zijn bij Expertisecentrum GIOCA.

Multidisciplinair: bij expertisecentrum GIOCA bundelen verschillende specialismen hun kracht om kanker te diagnosticeren en behandelen.

Best mogelijke zorg
Om u de best mogelijke zorg te kunnen geven, hebben we de verschillende onderdelen van het spijsverteringskanaal gekoppeld aan eigen spreekuren. Die spreekuren hebben elk weer hun eigen dag. Zo is er een dag voor mensen met kanker in de dikke darm en endeldarm, een dag voor patiënten met maag- en slokdarmkanker en een dag voor mensen met alvleesklier-, lever- en galwegtumoren.

Bovendien hebben we speciaal opgeleide GIOCA-verpleegkundigen aangesteld, die ervoor zorgen dat u op uw GIOCA-dag overal op tijd bent. Zij ondersteunen u en zijn uw eerste aanspreekpunt. Daarnaast zijn er op het GIOCA gastvrouwen en gastheren om u bij te staan. Zij begeleiden u, als u dat wilt, gedurende uw bezoekdag naar de verschillende onderzoeksafdelingen.

Uw GIOCA-dag
Na verwijzing wordt u vaak binnen één week uitgenodigd voor een GIOCA-dag. In de ochtend van uw GIOCA-dag doet een van onze artsen samen met een verpleegkundige de ‘intake’. Zij stellen u allerlei vragen en misschien zullen ze u ter aanvulling onderzoeken. Vervolgens overleggen artsen van alle betrokken specialismen over de diagnose (‘wat is er precies aan de hand?’) en een mogelijk behandelplan.

’s Middags ziet u dezelfde arts en verpleegkundige terug die u ook in de ochtend heeft ontmoet. Meestal zult u dan de uitslag krijgen en wordt samen met u het behandelplan opgesteld. Misschien spreekt u ook met andere behandelaars, zoals de radiotherapeut of de medisch oncoloog.

Vervolgafspraken worden ook tijdens deze dag zoveel mogelijk gemaakt. De behandeling start vaak al binnen drie weken. Elders vindt u nog meer informatie over de GIOCA-dag.

Operatie buiten het AMC
Het AMC werkt nauw samen met het OLVG (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis) in Amsterdam en het Flevoziekenhuis in Almere. Deze samenwerking is bedoeld om de wachttijd voor operaties zo kort mogelijk te houden. Het is dus mogelijk dat uw behandelaar voorstelt om een operatie in een van de andere centra uit te voeren. Natuurlijk blijft de kwaliteit van de medische behandeling, de zorg en begeleiding dan precies hetzelfde.

Speerpunt in het AMC
In het AMC is gastro-intestinale oncologie (de behandeling van kanker in de maag, darm, lever en andere organen in het spijsverteringskanaal) één van de ‘speerpunten’. Het AMC heeft er de afgelopen twintig jaar alles aan gedaan om op dit gebied voorop te lopen.GIOCA: het expertisecentrum voor diagnose en behandeling van kanker in het spijsverteringskanaal.

Steun onderzoek

Lees over onze pioniers

Contact

Telefoonnummer:
020 - 566 4205

Telefonische bereikbaarheid:
Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur

Telefonisch spreekuur GIOCA-verpleegkundige:
Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 11.00 uur
Telefoonnummer: 020 - 566 3634

Schriftelijke correspondentie:
Polikliniek GIOCA
Academisch Medisch Centrum
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam