Nucleaire geneeskunde

U heeft van uw huisarts of specialist een verwijzing voor uw zoon of dochter gekregen naar de polikliniek Nucleaire Geneeskunde. Op deze polikliniek wordt het functioneren van organen onderzocht. Deze organen kunnen we veilig in beeld brengen met behulp van een kleine hoeveelheid radioactieve stof via een bloedvat in de arm.

Om ervoor te zorgen dat het juiste orgaan wordt bereikt, wordt aan de radioactieve stof een andere (niet-radioactieve) stof gekoppeld. Meestal gaat het hierbij om een lichaamseigen stof. Zo wordt fosfaat gebruikt om de botten in beeld te brengen en wordt jodium voor de schildklier gebruikt. Het traject dat de stoffen in het lichaam afleggen kan nauwlettend worden gevolgd met een speciale gammacamera die alle straling oppikt. Op deze manier wordt achterhaald waar de gebruikte stof zich in het lichaam bevindt en kan gekeken worden hoe het orgaan in kwestie werkt en hoe goed het functioneert.

Het lijkt misschien eng dat een radioactieve stof in het lichaam terechtkomt, maar er is geen risico aan verbonden. De radioactieve stoffen die op de afdeling Nucleaire geneeskunde worden gebruikt, verblijven kort in het lichaam. De mogelijk stralingsgebonden effecten van de onderzoeken zijn minimaal en vergelijkbaar met die van gewoon röntgenonderzoek.

Het AMC is een academisch ziekenhuis. Het kan daarom voorkomen dat een co-assistent (arts in opleiding) of een arts-assistent (specialist in opleiding) uw kind onderzoekt. Door mee te kijken en te luisteren leren zij hoe ze later te werk kunnen gaan.

Het is mogelijk dat uw kind na het bezoek aan de polikliniek wordt doorverwezen voor een opname in het Dagziekenhuis voor kinderen.


Contact

Telefoon (alleen informatie):
020 - 566 2775

Telefonische bereikbaarheid:
Maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 17.30 uur

Schriftelijke correspondentie:
Polikliniek Kinderen Nucleaire Geneeskunde
Academisch Medisch Centrum
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam