Dagcentrum

Hoe bereid ik mijn kind voor?

Het is belangrijk dat u uw kind voorbereidt op een dag in het ziekenhuis door te vertellen wat hij of zij bewust mee gaat maken. Door uitleg kunt u uw kind geruststellen. Wat u aan uw kind kunt vertellen, is afhankelijk van de leeftijd.

Voor jonge kinderen is een korte, eenvoudige uitleg meestal voldoende. U kunt bijvoorbeeld vertellen waarom opname in het ziekenhuis nodig is, hoe een ziekenhuis er van binnen uitziet en dat u als ouder bij hem of haar mag blijven op de momenten dat hij of zij niet in slaap (narcose) is. Er is een speciaal boekje voor uw kind om in te kleuren. U kunt dit boekje hier inzien en downloaden.

Het is raadzaam al de onderwerpen meer dan eens ter sprake te brengen. Zo kan uw kind alvast wennen en krijgt het de tijd om vragen te stellen. U komt er bovendien achter waar herhaling of aanvulling van de informatie nodig is.

Pedagogisch medewerker
Wanneer uw kind ouder is dan 6 maanden, is het aan te raden om een afspraak te maken met een pedagogisch medewerker. Die legt op een voor uw kind begrijpelijke manier uit wat er precies gaat gebeuren bij de opname en de ingreep. Ook bereidt de pedagogisch medewerker u voor op de mogelijke reacties van het kind vóór, tijdens en na de opname.

Jonge kinderen maken alvast kennis met bijvoorbeeld het infuuskraantje en de operatiekleding. Bij wat oudere kinderen wordt gepraat over het waarom van de ingreep en de werkwijze tijdens de operatie. Afhankelijk van de leeftijd en het soort ingreep kan de voorbereiding alleen of met een groepje kinderen plaatsvinden.

U kunt een afspraak maken met een pedagogisch medewerker via het secretariaat van de Psychosociale Afdeling, telefoon 020 - 566 5674.