Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde

Voortplantingsgeneeskunde

Voortplantingsgeneeskunde is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met onderzoek en behandeling van problemen op het gebied van vruchtbaarheid. Het Centrum van Voortplantingsgeneeskunde (CVV) in het AMC verleent topreferente zorg op het gebied van voortplantingsgeneeskunde. Topreferente zorg is zeer specialistische zorg voor patiënten die zeldzame, moeilijk te diagnosticeren of moeilijk te behandelen aandoeningen hebben.

De speerpunten van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde zijn de MESA/TESE behandeling, Fertiliteitspreservatie Kunstmatige voortplanting bij hiv-geïnfecteerde patiënten. en Pre-Implantatie Genetische Diagnostiek (PGD).

MESA/TESE
Bij sommige mannen wordt onvruchtbaarheid verklaard door het volledig ontbreken van zaadcellen in het sperma. Dit wordt azoöspermie genoemd. In het AMC kunnen mannen met een azoöspermie in aanmerking komen voor een behandeling waarbij ze toch in staat zijn om genetisch eigen kinderen te krijgen.

Wanneer de azoöspermie is veroorzaakt door een blokkade van de zaadleiders, kan een microchirurgische epididymale sperma extractie (MESA) uitgevoerd worden waarbij er middels een microchirurgische operatie zaadcellen uit de bijbal worden gewonnen. Wanneer de azoöspermie is veroorzaakt door een aanmaakstoornis van sperma kan een testiculaire sperma extractie (TESE) worden toegepast. Bij TESE worden middels een biopt zaadcellen uit de zaadbal gewonnen.

U kunt meer over de procedure lezen in deze folder.

Fertiliteitspreservatie
Omdat patiënten die chemo- en/of radiotherapie ondergaan tegenwoordig vaak goede overlevingskansen hebben, wordt de kwaliteit van leven na de behandeling van steeds groter belang. Een vaak voorkomende bijwerking van chemo- en/of radiotherapie is onvruchtbaarheid.

In het AMC kan sperma ingevroren worden en bewaard worden voor toekomstig gebruik. Bij jonge jongens met kanker is sperma invriezen niet mogelijk. In het AMC is recentelijk gestart met het experimenteel invriezen van de voorlopers van spermacellen uit het weefsel van de zaadbal van jonge jongens met kanker.

Bij vrouwen is het sinds kort mogelijk om eicellen in te vriezen voordat zij een potentieel voor de voortplanting schadelijke behandeling moeten ondergaan. Per april 2011 is het mogelijk eicellen te laten invriezen om niet-medische redenen. De leeftijdsgrens hiervoor ligt tussen de 30 en 40 jaar. Tevens is het mogelijk om een in vitro fertilisatie (IVF) behandeling te ondergaan en embryo's in te vriezen.

Meer over fertiliteitspreservatie kunt u lezen in deze folder.

Let op: voor vrouwen die onder behandeling zijn in verband met transseksualiteit van vrouw-naar-man kunnen wij op dit moment (februari 2014) geen eicellen invriezen. Een intake plannen is daarom ook niet mogelijk. Meer informatie vindt u op deze website zodra er een verandering is.

Kunstmatige voortplanting bij Hiv
Sinds jaar en dag is het AMC gespecialiseerd in het begeleiden van zwangeren met hiv en het begeleiden van hiv-patiënten met een zwangerschapswens.

Als de vrouw hiv-positief is, kan door een aantal maatregelen gezorgd worden dat het kind tijdens de zwangerschap of de bevalling niet besmet raakt. Als de man hiv-positief is kan door ‘spermawassen’ de vrouw veilig zwanger worden.

In het AMC is bijzondere kennis over begeleiding van een zwangerschap bij hiv-infectie. Spermawassen kan in Nederland alleen in het AMC. U kunt meer over hiv en zwangerschap lezen bij Patiënteninformatie.

Pre-Implantatie Genetische Diagnostiek (PGD)
PGD is een afkorting voor Pre-Implantatie Genetische Diagnostiek. Bij PGD wordt het embryo onderzocht op een erfelijke aandoening vóór de innesteling (implantatie) in de baarmoeder. Voor een PGD-behandeling is IVF (in vitro fertilisatie)/ICSI (intracytoplasmatische sperma injectie) nodig. Hierbij worden de eicellen buiten het lichaam met zaadcellen bevrucht. Vervolgens worden na drie dagen één of twee cellen van elk embryo weggehaald. Deze cellen worden in het laboratorium in Maastricht onderzocht op de erfelijke aandoening. Embryo’s met de erfelijke aandoening worden niet in de baarmoeder teruggeplaatst. Eén embryo zonder de erfelijke aandoening wordt wel in de baarmoeder geplaatst.
Meer informatie over PGD

Contact

E-mail:
cvv@amc.nl

Telefoonnummer:
020 - 566 4287

Telefonische bereikbaarheid:
Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 11.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur

Faxnummer:
020 - 566 9209

Schriftelijke correspondentie:
Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde
AMC - Q3-119
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam