Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde

Veelgestelde vragen

Ik ben in of ga naar een land met het ZIKA-virus en ik probeer zwanger te worden. Wat nu?
Griepprik: Ik probeer zwanger te worden, mag ik dan de griepprik?

Ja, dat mag. Voor zover we weten is de griepprik niet schadelijk voor zwangeren of het ongeboren kind. Al tientallen jaren krijgen zwangere vrouwen uit de doelgroep de griepprik. Meer informatie op de RIVM-website.

Menstruatiecyclus: Wat is het begin van een menstruatie. Wanneer kan je spreken van cyclusdag 1?

Cyclusdag 1 is de eerste dag waarop u helderrood bloedverlies heeft.


Diagnostiek: Waarom moet ik twee keer mijn sperma inleveren voor de analyse?

Het laboratorium moet uw sperma twee keer onderzoeken omdat de kwaliteit ervan heel wisselend is. Het is dus niet mogelijk om na één analyse een conclusie hierover te hebben.

Diagnostiek:Het sperma is in een ander ziekenhuis al een keer getest, waarom moet dat nog een keer over bij jullie?

Het sperma wordt door ons laboratorium onderzocht omdat hier het sperma ook uiteindelijk bewerkt zal worden als u behandeld moet worden.

AFC echo: Wat is een AFC echo?

Bij een AFC echo wordt er gekeken hoeveel follikels zichtbaar zijn. Op deze manier wordt de eicelvoorraad bepaald.

Onderzoeksfase:Ik ben vorige week ziek geweest, is mijn sperma nu nog wel goed?
Als u recent koorts hebt gehad van 38,5 graden of hoger is uw spermakwaliteit hierdoor nog niet aangetast. Mogelijk is uw sperma 3 maanden na de koorts periode tijdelijk van mindere kwaliteit.
IUI: Op welke cyclusdag moet ik langskomen voor de eerste echo. Ik ben bezig met IUI met milde stimulatie (injecties gonadotrofrines).

Voor dit type IUI behandeling moet u een afspraak krijgen op cyclusdag 3 voor een echo tenzij anders met u is afgesproken.

IUI/IVF: ik heb 2 korte naalden bij de pregnyl gekregen en kan de pregnyl niet oplossen, wat moet ik doen?

De poliklinische apotheek AMC geeft u bij de pregnyl een setje met naalden. In enkele setjes zitten per abuis alleen 2 korte naalden in plaats van een korte en een lange. Om pregnyl op te kunnen lossen heeft u een lange opzuignaald nodig.  Controleer daarom uw setje zodat u niet verrast wordt op de avond dat u de pregnyl moet gebruiken. Indien u geen lange naald hebt, dan kunt u eventueel een lange naald uit een doosje fostimon halen. U kunt ook bij uw lokale apotheek, de poliklinische apotheek AMC of bij de balie van het CVV (tijdens openingstijden) een lange opzuignaald ophalen.


IVF: Ik ben op de eerste dag van de menstruatie begonnen met “de pil” en ik blijf maar last houden van bloedverlies. Wat moet ik doen?

Veel vrouwen houden na het starten van de pil last van bloedverlies. Dit is niet erg. Ga door met de pil en volg het schema zoals met u is afgesproken.

IVF: Op welke cyclusdag moet ik langskomen voor de eerste echo. Ik ben bezig met een CRYOcyclus.

Als u bezig bent met een CRYO cyclus krijgt u een afspraak op cyclusdag 14 voor een echo tenzij anders met u is afgesproken.

IVF: Mogen wij vrijen als we in een IUI/IVF/CRYO cyclus zitten?

Ja, dat mag tijdens de IVF/ IUI/ CRYO cyclus. Wij raden u aan om twee à drie dagen voor de IVF punctie geen gemeenschap te hebben zodat de spermakwaliteit op de dag van de punctie optimaal is (indien de man op de dag van de punctie sperma moet produceren)

IVF: Over een paar dagen moet ik de zwangerschapstest doen maar ik heb nu al bloedverlies gehad dus ik denk dat ik al ben gaan menstrueren. Moet ik de zwangerschapstest nog doen?

Ook als u bloedverlies heeft gehad moet u een zwangerschapstest doen. Wij willen zeker weten of er zwangerschapshormonen aanwezig zijn.

Zwanger: ik heb net gehoord dat ik zwanger ben, wat mag ik wel en niet eten/doen? (leefgewoontes)

Tijdens een zwangerschap is je gezondheid nog belangrijker dan anders. Om te beginnen heeft je gezondheid invloed op de gezondheid van je kind! Informatie over gezondheid tijdens de zwangerschap vindt u in de folder van het RIVM.

Fertiliteitsmedicatie: wat verandert er per 1 januari 2014?

Per 1 januari 2014 zal de zorgverzekeraar deze geneesmiddelen uitsluitend nog vergoeden via het ziekenhuis. Let op! De regels rondom wat u wel of niet vergoed krijgt zijn niet veranderd. Dit besluit heeft vooral consequenties voor de levering van uw geneesmiddelen. Actuele informatie

Fertiliteitsmedicatie: naalden en maatverdeling Fostimon

Naalden: De twee naalden in de verpakking Fostimon zijn van het merk Terumo. De inspectie voor de gezondheidszorg heeft het advies m.b.t. Terumo naalden ingetrokken. Meer informatie staat op de website van de inspectie. Wij adviseren u de Terumo naalden te gebruiken. Er worden geen vervangende naalden meer verstrekt. Als u nog vervangende naalden gebruikt, dan is het van belang dat u deze extra stevig op de Fostimon spuit drukt om lekkage te voorkomen.

Maatverdeling: Sinds april 2015 blijkt bij enkele verpakkingen Fostimon de maatverdeling op de spuit te zijn omgedraaid. Dit zou tot verwarring kunnen leiden. De fabrikant past dit zo snel mogelijk aan. Neem voor vragen contact met het CVV op.

Zwanger: wanneer is de echo?

Als u zwanger bent dan zal uw echo bij 7 tot 8 weken zwangerschapsduur zijn. Dit is 3 tot 4 weken na de positieve zwangerschapstest. Als de 1e echo goed is wordt u verwezen voor prenatale zorg bij een verloskundige of gynaecoloog. Als u zwanger bent na een vruchtbaarheidsbehandeling komt u voor een 2e echo bij 10 weken zwangerschapsduur. Dit is een echo via de buik, tenzij de beeldvorming niet voldoende is. Als de echo goed is krijgt u informatie over de mogelijkheden voor prenatale screening. Er wordt een echo bij 12 weken zwangerschapsduur afgesproken. Deze echo is noodzakelijk voor de monitoring van de resultaten van vruchtbaarheidsbehandelingen.

Zwanger: waar vind ik informatie over prenatale screening op onder andere Downsyndroom?

Counseling vindt plaats bij de polikliniek Verloskunde van het AMC of eventueel uw lokale verloskundige of gynaecoloog. Per 1 april 2014 is de NIPT test mogelijk in Nederland voor vrouwen met een verhoogd risico. Meer informatie vind u in de folder van het RIVM. U kunt zich ook wenden tot de afdeling prenatale diagnostiek van het AMC.

Leeftijd: ik word 43 jaar of ben 43 jaar of ouder, wat zijn de mogelijkheden?

Voor een vruchtbaarheidsonderzoek kunt u tot en met 42 jaar terecht. Voor vruchtbaarheidsbehandelingen kunt u tot en met 42 jaar terecht, mits het medisch zinvol is. Embryo's die voor uw 43ste verjaardag zijn ingevroren kunnen worden gebruikt tot en met 44 jaar. Let op: dit zegt niet dat uw zorgverzekeraar uw behandelepisode zal vergoeden. Voor meer informatie over vergoeding verwijzen wij u naar uw zorgverzekeraar. In de folder tarieven en betaling vindt u informatie over kosten van behandelingen bij het centrum voor Voortplantingsgeneeskunde.

Overgewicht: hanteren jullie een BMI (body mass index) grens?

We hanteren geen BMI grens, maar we streven samen met u naar een gezond gewicht. Een gezond gewicht is belangrijk voor uw zwangerschapskansen, een ongecompliceerde zwangerschap en gezondheid van het kind. Door overgewicht is vruchtbaarheidsonderzoek of behandeling technisch soms ook niet mogelijk of gaat met te grote risico's of complicaties gepaard.

Contact

E-mail:
cvv@amc.nl

Telefoonnummer:
020 - 566 4287

Telefonische bereikbaarheid:
Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 11.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur

Faxnummer:
020 - 566 9209

Schriftelijke correspondentie:
Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde
AMC - Q3-119
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam