Endoscopisch Schedelbasis centrum Amsterdam (ESA)

Uw specialist heeft u een verwijzing gegeven voor de polikliniek van het centrum voor endoscopische schedelbasischirurgie. Officieel heet ons centrum het 'Endoscopisch Schedelbasis centrum Amsterdam', kortweg ESA. Bij de polikliniek van ESA onderzoeken en behandelen we patiënten met tumoren in de schedelbasis.
In ESA werkt het AMC samen met het VU medisch centrum en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Wat u bij ons kunt verwachten
Op het spreekuur van ESA ontmoet u zowel de endocrinoloog als de KNO-arts en/of neurochirurg. Door dat gezamenlijke spreekuur hoeft u niet steeds verschillende afspraken te maken. Houdt u er rekening mee dat er veel mensen aanwezig zijn:het spreekuur kan daardoor wat onrustig overkomen.

Hoe we behandelen
De specialisten van ESA zijn gespecialiseerd in ‘endoscopische’ operaties via de neus. Endoscopisch betekent dat ze er een dun, flexibel slangetje bij gebruiken. Door het opereren via de neus hebt u meer kans op volledige verwijdering van de tumor. Ook is de kans op complicaties (onbedoelde problemen) kleiner dan bij een ‘traditionele’ operatie.

Endoscopische operaties via de neus werden al langer gedaan bij hypofysetumoren. Kort geleden is het ook mogelijk geworden andere tumoren zo te opereren. ESA is een van de centra in de wereld waar dat al echt gebeurt.

Onderzoek door een arts of specialist in opleiding
Het AMC is een universitair medisch centrum. Niet alleen een ziekenhuis, maar ook een plek waar artsen en specialisten worden opgeleid. Daarom kan het voorkomen dat een co-assistent (arts in opleiding) of een arts-assistent (specialist in opleiding) u onderzoekt. Door mee te kijken en te luisteren, kunnen assistenten het vak goed leren. Natuurlijk staan ze altijd onder toezicht van een ervaren medicus.

Contact

Telefoonnummer:
020 - 566 2500

Telefonische bereikbaarheid:
Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur

E-mailadres:
esa@amc.nl

Website:
www.endoskull.nl

Schriftelijke correspondentie:
Polikliniek ESA , afdeling neurochirurgie
Academisch Medisch Centrum
Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam