Laboratorium Bloedafname

Bloedprikken bij kinderen

Voor het onderzoek neemt u mee:

  • Het aanvraagformulier dat u van de behandelend arts heeft gekregen waarop het gewenste onderzoek is aangekruist.
  • De patiëntenpas van uw kind. Als uw kind nog geen patiëntenpas heeft, laat u dan vóór uw bezoek bij de Inschrijfbalie bij de hoofdingang een pas maken. Op de patiëntenpas komt een foto van uw kind te staan. Deze foto wordt ter plekke bij de Inschrijfbalie gemaakt.

Nummerautomaat
Voordat u geholpen wordt, trekt u een nummer uit de nummerautomaat voor kinderen t/m 16jaar.
Nadat u uw nummer heeft getrokken, neemt u plaats in de wachtruimte. Zodra uw nummer
op het bord verschijnt, gaat u naar het vermelde balienummer en geeft u het formulier voor bloedafname af. Nadat de gegevens van uw kind gecontroleerd zijn en de formulieren verwerkt zijn, kunt u plaatsnemen in de kinder-wachtruimte waar u door een medewerker word opgehaald.
De medewerker van het Laboratorium Bloedafname zal u en uw kind meenemen naar de
kinderprikkamer voor de bloedafname.

Hoe bereid ik mijn kind voor?
Vertel uw kind wat er gaat gebeuren. Uw kind is minder angstig als u eerlijk vertelt wat hij of zij kan verwachten.

Uw kind mag best weten dat een prik pijn kan doen. Zeg ook dat de pijn weer snel over is. Wordt bij uw kind in de arm of hand bloed afgenomen, dan kan de huid op die plaats van tevoren worden verdoofd met pijnstillende zalf of spray. De zalf kunt u krijgen de polikliniek Kindergeneeskunde. De zalf heeft tijd nodig om in te werken. Zit de zalf er langer dan 30 minuten op, dan zijn de aders niet meer waar te nemen en kan de bloedafname onnodig pijnlijk worden.

Enkele praktische tips
Als uw kind ontspannen is, voelt het minder pijn. Wees daarom zelf kalm. Meestal kan het kind tijdens de bloedafname bij u op schoot zitten. Een baby kunt u laten zuigen op een speen, strelen en op schoot nemen. Bij een peuter of kleuter kunt u zijn knuffel mee laten doen. Ook kunt u de aandacht afleiden door een verhaaltje te vertellen of een prentenboek te bekijken. Een schoolgaand kind kan worden afgeleid door het vertellen van een verhaaltje.

De bloedafname
De medewerker van het Laboratorium Bloedafname vertelt u eerst waar bij uw kind bloed wordt afgenomen.

Meestal is dit in de arm of op de hand. Soms wordt bloed afgenomen uit de vinger of de hiel. Dit is afhankelijk van de soort bepaling, de hoeveelheid bloed die nodig is voor het onderzoek en de leeftijd van uw kind. De medewerker maakt de afnameplaats van tevoren schoon met een desinfecterend gaasje. Als bloed uit de arm van uw kind wordt afgenomen, krijgt het een elastische band (stuwband) om de bovenarm. Dit maakt het makkelijker om de ader te vinden. Afhankelijk van het onderzoek worden één of meerdere buisjes met bloed gevuld. Na het onderzoek wordt er een pleister op het wondje geplakt en mag het kindje een cadeau uitzoeken.

Na de bloedafname
Praat met uw kind nog even na over de bloedafname. Hoe ging het? Deed het veel pijn? Hielp de zalf? Zo helpt u uw kind het beste om deze ervaring te verwerken.

Van wie krijg ik de uitslag van het onderzoek?
De specialist of huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd informeert u over de uitslag van het onderzoek. Wanneer u de uitslag krijgt is afhankelijk van het soort onderzoek dat u gehad heeft.

Contact

Telefoonnummer:
020 - 566 5877 of 020 - 566 2384

Telefonische bereikbaarheid:
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur


Openingstijden:
Open op werkdagen van 8-16.30 uur

Schriftelijke correspondentie:
Poliklinieklaboratorium
Academisch Medisch Centrum
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam