Polikliniek Geriatrie/ Ouderengeneeskunde

Uw huisarts of specialist heeft u, of uw naaste een verwijzing gegeven voor de polikliniek Geriatrie / Ouderengeneeskunde van het AMC. 'Geriatrie' is het medische woord voor ouderen-geneeskunde. Op de polikliniek Geriatrie wordt u behandeld door een Geriater. Onze polikliniek maakt deel uit van de AMC-polikliniek Inwendige Geneeskunde.

Waarvoor u bij ons terecht kunt

Oudere patiënten hebben vaak verschillende  aandoeningen en / of beperkingen. De geriater kan helpen bij problemen zoals:

 • Malaise (algeheel beroerd voelen zonder een duidelijke richting gevende klacht);
 • Achteruitgang in het dagelijkse functioneren, zonder andere klachten;
 • Geheugenverlies of anderszins verwardheid;
 • Mobiliteitsstoornissen (problemen met balans, duizeligheid en lopen);
 • Incontinentie (niet kunnen ophouden van plas en/of ontlasting);
 • Voedingsproblemen (eetlust vermindering, afvallen, ondergewicht);
 • Somberheid, angst en achterdocht op oudere leeftijd;
 • Problemen door het gebruik van veel verschillende medicijnen

Wat u bij ons kunt verwachten

Wat kunt u verwachten bij uw afspraak op onze poli? De geriater en een gespecialiseerde verpleegkundige nemen ongeveer anderhalf uur de tijd om uw problemen in kaart te brengen. Ze gaan in op uw lichamelijke klachten, maar letten ook op mogelijke psychische problemen, op uw functioneren en mobiliteit en op uw situatie thuis. De geriater zal u bovendien lichamelijk onderzoeken. Tijdens het gesprek wordt er een behandelplan opgesteld, dat uitvoerig wordt besproken met u en uw eventuele naasten.

Het behandelplan kan bijvoorbeeld inhouden dat er verder bloedonderzoek wordt gedaan, een röntgenfoto van de longen wordt gemaakt, of een hartfilmpje wordt gemaakt. De geriater werkt in een team met meerdere deskundigen van verschillende afdelingen. Als het nodig is vraagt de geriater ook nog andere artsen om advies. Bijvoorbeeld een psychiater, neuroloog, orthopeed (specialist in botten, pezen en spieren) of revalidatiearts.

Wat verwachten we van U?

 • Neem een naaste mee. Uw naaste kan aanvullende informatie geven aan de arts, maar kan ook goed meeluisteren wat er na het onderzoek gaat gebeuren;
 • Neem uw medicatie mee (alle doosjes die u in huis heeft, of uw medicijnrol van de apotheek). Ook eventuele vitaminetabletten van de drogist of pijnmedicatie die u gebruikt uit de losse verkoop is verstandig om mee te nemen;
 • Schrijf uw vragen op. Vaak zijn mensen bij de dokter vergeten wat ze wilden vragen. Zorg dat wanneer u vragen heeft u dit meeneemt op een lijstje;
 • Trek gemakkelijke kleding aan. U wordt lichamelijk geheel onderzocht. Dat betekent dat u op de polikliniek alles dient uit te trekken behalve uw onderbroek. Het is prettig voor u en uw arts als u gemakkelijke kleding aan heeft.

Onderzoek door een arts of specialist in opleiding

Het AMC is een universitair medisch centrum. Niet alleen een ziekenhuis, maar ook een plek waar artsen en specialisten worden opgeleid. Daarom kan het voorkomen dat een co-assistent (arts in opleiding) of een arts-assistent (specialist in opleiding) u onderzoekt. Door mee te kijken en te luisteren, kunnen assistenten het vak goed leren. Natuurlijk staan ze altijd onder toezicht van een ervaren medicus.

Contact

Telefoonnummer:
020 - 566 2694

Telefonische bereikbaarheid:
Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

Schriftelijke correspondentie:
Polikliniek Geriatrie
Academisch Medisch Centrum
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam