Polikliniek Nucleaire Geneeskunde


Uw huisarts of specialist heeft u een verwijzing gegeven voor de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het AMC. Op deze afdeling onderzoeken we hoe organen in het lichaam functioneren. Doen ze wat ze moeten doen?

Wat u bij ons kunt verwachten
Om de organen goed te kunnen zien, gebruiken we een kleine hoeveelheid radioactieve stof. Beter gezegd: een stof met een radioactief deel en een daaraan vastgehecht niet-radioactief deel. Meestal is het een stof die het lichaam zelf maakt, waardoor de combinatie precies naar de goede plek in het lichaam gaat. Zo gebruiken we fosfaat om de botten goed in beeld te krijgen en jodium voor de schildklier.

Afhankelijk van het soort onderzoek dienen we de stof toe via een bloedvat in de arm, via een pil of een maaltijd. De radioactieve stof wordt dan opgenomen en verdeelt zich over het lichaam.

Uw veiligheid
De radioactieve stoffen die we op de afdeling Nucleaire Geneeskunde gebruiken, verblijven maar kort in het lichaam. Daardoor is kans op schade heel klein; even klein als bij gewoon röntgenonderzoek.

Onderzoek door een arts of specialist in opleiding
Het AMC is een universitair medisch centrum. Niet alleen een ziekenhuis, maar ook een plek waar artsen en specialisten worden opgeleid. Daarom kan het voorkomen dat een co-assistent (arts in opleiding) of een arts-assistent (specialist in opleiding) u onderzoekt. Door mee te kijken en te luisteren, kunnen assistenten het vak goed leren. Natuurlijk staan ze altijd onder toezicht van een ervaren medicus.

Contact

Telefoon (alleen informatie):
020 - 566 2775

Telefonische bereikbaarheid:
Maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 17.00 uur

Schriftelijke correspondentie:
Polikliniek Nucleaire Geneeskunde
F2-Noord
Academisch Medisch Centrum
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam