Arbeid en gezondheid

Meedoen aan onderzoek

Als patiënt in het AMC kan u soms gevraagd worden mee te werken aan lopend wetenschappelijk onderzoek. Zonder onderzoek is het niet mogelijk nieuwe medicijnen te ontwikkelen en de bestaande kennis uit te breiden. Altijd geldt dat u vooraf mondeling en schriftelijk uitvoerig wordt geïnformeerd en u geheel vrij bent om te beslissen of u wel of niet mee doet. Medewerking aan wetenschappelijk onderzoek is altijd vrijwillig.

Voor verschillende onderzoeken worden ook gezonde vrijwilligers gevraagd.

Hieronder vindt u een overzicht van onderzoeken van dit specialisme.

Zelfhulpcursus Mantelzorg & Werk

Helpt u in uw privé-situatie bijvoorbeeld uw vader of moeder, partner of kind, of vriend(in), met een gezondheidsprobleem? En doet u dat naast uw betaald werk? En is dat voor u soms lastig (stressvol)?

Dan is de zelfhulpcursus 'Mantelzorg & Werk' wellicht een goede hulp voor u! Aanmelden kan per direct en doorlopend.

De cursus

  • Is ontwikkeld door het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid (AMC Amsterdam)
  • Is gratis en kunt u met het cursusmateriaal zelf doen waar en wanneer het u het beste uitkomt, bijvoorbeeld thuis. U kunt ervoor kiezen om alleen de cursusonderdelen te doen die u handig vindt voor uw eigen situatie. U kunt zelf aan de slag met de cursus, en kunt uw thuiscomputer erbij gebruiken en/of aan de slag met het geprinte werkboek.
  • Probeert u te helpen met de rol van verzorger én het combineren van zorg met werk en
    sociaal leven. De oefeningen, ondersteunende teksten, en tips, zijn gericht op het invulling geven aan mantelzorg en op het beter samen laten gaan van zorg met werk en sociaal leven.
  • Is er voor personen van 23 jaar en ouder, die minimaal 12 uur per week betaald werk doen, en die mantelzorg verlenen voor minimaal 2 uur in de week en er last (stress) van ondervinden.
  • Wordt wetenschappelijk onderzocht.
  • Heeft 2 startmomenten (direct na uw aanmelding of 8 weken na uw aanmelding, het startmoment is afhankelijk van de cursistengroep waarin u wordt ingedeeld na uw aanmelding) en 150 personen kunnen meedoen.

Hoe kunt u uzelf opgeven?

Is deze cursus iets voor u? En bent u bereid met het onderzoek mee te doen door een vragenlijst in te vullen (1 keer na aanmelding, 1 keer na 4 weken, 1 keer na 8 weken; invullen duurt zo’n 15 minuten) en aan het eind uw mening over de cursus te geven?

De oproep is actief en u kunt uzelf meteen al opgeven. Neem dan contact op met onderzoeker dr. Edwin Boezeman via telefoon (020 566 5340) of email (e.j.boezeman@amc.nl) en geef u bij hem op voor het meedoen met de cursus en het onderzoek.

Preventief Medisch Onderzoek, een vragenlijst naar de betekenis van uitslagen

Preventief Medisch Onderzoek (PMO) kan worden uitgevoerd door bedrijfsartsen. Werknemers kunnen hier vrijwillig aan deelnemen. Het kan hen helpen zo gezond mogelijk en goed inzetbaar te blijven. De bedrijfsarts bespreekt de resultaten van PMO in een individueel gesprek.

Dit onderzoek wil de vraag beantwoorden hoe de bedrijfsarts de resultaten van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) het beste kan uitleggen.

Voor wie?

Mensen die fulltime of parttime (betaald) werk hebben.

Wat moet u doen?

U krijgt 8 keer een uitslag te lezen die iemand van zijn of haar bedrijfsarts zou kunnen krijgen, en we vragen u zich voor te stellen dat het uw uitslag is. Bij elke uitslag vragen we u om  twee korte vragen over te beantwoorden. Het onderzoek gaat NIET over uw eigen gezondheid.

Duur en eventuele vergoeding

Het invullen van de vragenlijst duurt in totaal 10 minuten. Onder de uiteindelijk 64 deelnemers verloten we een cadeaubon van 100 euro (keuze uit onder andere dinerbon, Hema bon, boekenbon en VVV bon).

Contactgegevens voor meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie of aanmelden kunt u een email sturen naar K.Nieuwenhuijsen@amc.nl