Neurologie

Meedoen aan onderzoek

Als patiënt in het AMC kan u soms gevraagd worden mee te werken aan lopend wetenschappelijk onderzoek. Zonder onderzoek is het niet mogelijk nieuwe medicijnen te ontwikkelen en de bestaande kennis uit te breiden. Altijd geldt dat u vooraf mondeling en schriftelijk uitvoerig wordt geïnformeerd en u geheel vrij bent om te beslissen of u wel of niet mee doet. Medewerking aan wetenschappelijk onderzoek is altijd vrijwillig.

Hieronder vindt u een overzicht van onderzoeken van dit specialisme.

LEAP-studie - Onderzoek naar medicijn bij Parkinson

Start: 17-08-2011

In het verleden werd aangenomen dat het meest gebruikte medicijn tegen Parkinson, levodopa, op lange termijn schadelijk is en zelfs de ziekte versnelt. Daarom zijn neurologen terughoudend met het voorschrijven van levodopa. De resultaten van nieuwe onderzoeken wijzen er echter op dat levodopa op de lange termijn mogelijk een gunstig effect heeft op de Parkinson-klachten.

Ons doel is:
Onderzoeken of het beter is om direct of juist later te starten met levodopa, en of levodopa een gunstig effect heeft op de langere termijn.

Wie kan meedoen?
Wij zoeken deelnemers met de ziekte van Parkinson, waarvan de diagnose in afgelopen 2 is jaar gesteld en die nog geen parkinsonmedicatie hebben gebruikt.

Wat houdt meedoen in?
U slikt 80 weken lang drie keer per dag levodopa, of 40 weken drie keer per dag een placebo en vervolgens 40 weken drie keer per dag levodopa. U komt in totaal acht keer naar het ziekenhuis, of de onderzoeksverpleegkundige komt bij u thuis. Het eerste bezoek duurt ongeveer drie uur. De zeven vervolgbezoeken zullen ongeveer twee uur in beslag nemen.

Als u meedoet worden ook een aantal testen en vragenlijsten afgenomen.

Duur en vergoeding
Het onderzoek duurt in totaal 80 weken.

Voor de reiskosten die u maakt in het kader van dit onderzoek ontvangt u een vergoeding.

Meer informatie en aanmelden
Voor meer informatie kunt u terecht op www.leapamc.nl. Heeft u interesse voor meedoen aan de LEAP-studie, bespreek dit dan met uw neuroloog. Deze kan u aanmelden voor de studie.

Research Participation - Meedoen aan onderzoek

Research participation

LOOKING FOR STUDY PARTICIPANTS


Who:

Men/women - 18 years of age or older.

Where:

Netherlands Institute for Neuroscience
Meibergdreef 47
1105 BA, Amsterdam

When:

Working days between 9:30 and 17:00.

How long:

Depending on the type of the study – between 1.5 and 4 hours (possible to divide among multiple testing days).

What:

Non-invasive research in a psychophysical laboratory with human participants. The studies consist of filling-in surveys and/or performing easy tasks using a computer. We research human responses to varying physical stimuli, which are not damaging and leave no negative effects on the participants.

Reward:

10 Euro/1 hour.Interested? Send us an e-mail with your personal details and a few time slots when you’re available to d.repcikova@nin.knaw.nl