Psychiatrie

Meedoen aan onderzoek

Als patiënt in het AMC kan u soms gevraagd worden mee te werken aan lopend wetenschappelijk onderzoek. Zonder onderzoek is het niet mogelijk nieuwe medicijnen te ontwikkelen en de bestaande kennis uit te breiden. Altijd geldt dat u vooraf mondeling en schriftelijk uitvoerig wordt geïnformeerd en u geheel vrij bent om te beslissen of u wel of niet mee doet. Medewerking aan wetenschappelijk onderzoek is altijd vrijwillig.

Voor verschillende onderzoeken worden ook gezonde vrijwilligers gevraagd.

Hieronder vindt u een overzicht van onderzoeken van dit specialisme.

De sociale invloed van genetica op alcoholverslaving (SIGA)

Momenteel zijn wij bezig aan een onderzoek naar de sociale kant van een alcoholverslaving. Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar mensen die verslaafd zijn (geweest) aan alcohol en naar familieleden van mensen met een alcoholverslaving.

Het onderzoek is een online vragenlijst en is volledig anoniem. Voor deelname krijgt u een vergoeding van €7,50. Het invullen van de vragenlijst neemt zo’n 20 minuten in beslag.

Informatie en aanmelding:
v.j.askamp@amc.uva.nl


http://www.trace-onderzoek.nl/siga-onderzoek

Emoties en het brein

Start: 01-07-2012

In het onderzoek ‘Emoties en het brein’ worden emotioneel gerelateerde hersenprocessen onderzocht.

Wie kan meedoen?
Wij zijn op zoek naar gezonde rechtshandige mannen tussen de 18 en 35 jaar oud.

Wat houdt meedoen in?
Het onderzoek omvat twee MRI-sessies. De eerste sessie duurt ongeveer 2 uur en de tweede ongeveer 1 uur en 15 minuten. De twee sessies moeten ongeveer 24 uur uit elkaar liggen. Tijdens de MRI-sessies zul je verschillende taken doen waarop wij de geassocieerde hersenactiviteit zullen bestuderen. Verder zullen we je vragen een beetje speeksel af te geven. Dit doen wij zodat wij later de genetische variaties die geassocieerd zijn met verschillen in emotiegerelateerde hersenactiviteit kunnen onderzoeken. Ook zal je een paar vragenlijsten moeten invullen.

Duur en vergoeding
De eerste sessie duurt ongeveer 2 uur en de tweede ongeveer 1 uur en 15 minuten. De twee sessies moeten ongeveer 24 uur uit elkaar liggen.

De vergoeding voor deelname aan dit onderzoek bedraagt 40 euro.

Meer informatie en aanmelden
Stuur een email naar brain.emotions@gmail.com

Heroïneverslaving (gezonde rokende mannen gezocht)

Start: 01-01-2013

Onderzoek 'Langwerkend naltrexon bij heroïneverslaving'
Het onderzoek is bedoeld om meer te weten te komen over het functioneren van de hersenen tijdens een nieuwe behandeling voor heroïneverslaving, in vergelijking tot dat van mensen zonder verslaving. Met dit onderzoek hopen we meer inzicht te krijgen ten aanzien van de effectiviteit van dit nieuwe geneesmiddel. Als u meedoet aan dit onderzoek krijgt u dit geneesmiddel niet toegediend.

Wie kan meedoen?
Voor dit onderzoek zoeken wij gezonde mannelijke deelnemers van 30 tot 55 jaar die wel roken maar geen drugs gebruiken.

Wat houdt meedoen in?
Er wordt een SPECT scan van de hersenen gemaakt en twee MRI scans. Voor het onderzoek komt u twee keer naar het AMC, en ligt u in totaal 3 uur in de scanner. Uw gegevens worden anoniem verwerkt.

Duur en vergoeding
Voor uw deelname aan het onderzoek ontvangt u €10,- per uur. Reiskosten worden vergoed op basis van 2e klas openbaar vervoer of, indien u per auto reist, met 18 cent per kilometer en parkeerkosten.

Meer informatie en aanmelden

Bent u geïnteresseerd, neemt u dan contact op met drs. E.R. Zaaijer (tel. 020-5668322 / 06-10251680, e.r.zaaijer@amc.uva.nl)

TRACE: op zoek naar de genen van alcoholverslaving

Voor dit onderzoek zoeken we families waarin ten minste twee mensen verslaafd zijn (geweest) aan alcohol. Binnen deze familie zouden we vijf tot tien mensen willen interviewen; (ex)verslaafden en niet-verslaafden uit meerdere generaties.

Onderzoeksopzet

Het onderzoek duurt één tot anderhalf uur en bestaat uit een gesprek en bloedafname. Dit kan plaatsvinden op elke, door u gewenste plek.

Informatie & aanmelding

Kijk voor meer informatie op de website van Trace of mail/bel naar: trace@amc.nl / 020-8913763.