Seksuologie

Bij de afdeling Seksuologie van het AMC worden verschillende onderzoeken verricht naar vrouwen en seksualiteit.

Klik op onderstaande titel voor meer informatie

Bij de afdeling Seksuologie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) worden verschillende onderzoeken verricht naar de beleving van seksualiteit. U kunt meer informatie krijgen over de onderzoeken waar u aan mee kunt doen, door te klikken op de titel.

SP-studie

Wij onderzoeken een nieuwe vragenlijst die seksueel plezier meet bij vrouwen. Wij zijn hiervoor opzoek naar medisch gezonde vrouwen. Ons doel is om de kwaliteit van de vragenlijst en de betekenis van seksueel plezier nader te onderzoeken. We willen de vragenlijst op twee verschillende momenten afnemen: in een onderzoeksruimte op het AMC en online achter uw computer. Daarnaast willen we de vragenlijst over seksueel plezier vergelijken met andere gerelateerde vragenlijsten. Tijdens één bezoek aan het AMC zal u (vrouwvriendelijke) seksuele filmfragmenten te zien krijgen. Hierbij zal vaginale doorbloeding gemeten worden als maat voor lichamelijke opwinding. Ook zult u vibratie aan de clitoris ontvangen bij één erotisch filmfragment. Daarna zullen er vragenlijsten worden afgenomen. Beide onderdelen van deze studie worden hieronder kort uitgelegd.

Bent u 18 jaar of ouder, heteroseksueel en heeft u seksuele ervaring? Dan zou u kunnen deelnemen!

Voor dit onderzoek geldt dat:

 • U online een aantal vragenlijsten invult (tijdsduur: ongeveer 30 - 45 minuten);
 • U één keer naar het AMC in Amsterdam komt. Het AMC is makkelijk te voet te bereiken vanaf metro- en treinstation Amsterdam Holendrecht;
 • Het bezoek aan het AMC zal ongeveer 1 uur duren;
 • Tijdens het bezoek geldt dat:
  • de vaginale doorbloeding zal worden gemeten met behulp van een vaginaal meetinstrument met de grootte van een tampon. Dit gebeurt terwijl u naar seksuele filmfragment kijkt;
  • vibratie aan de clitoris zal plaatsvinden tijdens het kijken naar de filmfragmenten voor extra seksuele stimulatie;
  • u een aantal vragenlijsten invult op de computer;
  • het vaginale meetinstrumentje en het vibratie-instrumentje door u zelf, in een privéruimte, wordt ingebracht en verwijderd. Vrouwen hebben over het algemeen geen last van deze meetinstrumenten;
 • U ervan verzekerd kunt zijn dat alle gegevens die tijdens het onderzoek over u verzameld worden anoniem behandeld worden en dat niet-bevoegden geen inzage hebben in uw gegevens. Uw privacy wordt dus gewaarborgd;
 • U vergoeding krijgt voor uw bezoek (€10) en voor eventuele reiskosten.

Heeft u interesse in deelname?

Ga dan naar de volgende weblink: https://www.lab.uva.nl/lotus/SP_2_study/registration

Via de weblink wordt verdere informatie verschaft over de studie. Als u na het lezen van deze informatie wilt deelnemen, worden er online vragen gesteld waarin wordt bepaald of u in aanmerking komt voor deelname aan het onderzoek. Wanneer u in aanmerking komt en wil deelnemen, zal er automatisch en willekeurig worden bepaald of u de vragenlijst over seksueel plezier in combinatie met een aantal andere vragenlijsten twee weken voor of twee weken na uw bezoek aan het AMC zal ontvangen. Hierna ziet u er voor het maken van een afspraak op het AMC een lijst met beschikbare data tevoorschijn komen waaruit u er één kunt kiezen.

Het onderzoek vindt plaats onder supervisie van psycholoog-seksuoloog Dr. Ellen Laan, Academisch Medisch Centrum (AMC), Amsterdam.

Gegevens worden vernietigd wanneer u besluit af te zien van deelname.

Voor vragen kunt u contact opnemen middels onderstaand contactformulier.

Bent u geïnteresseerd in deelname aan onderzoek in de toekomst?

Wij zijn bezig met het opzetten van een database zodat we vrouwen of mannen kunnen benaderen als er een nieuw onderzoek start. In die database noteren wij alleen uw naam en telefoonnummer of mailadres, die we niet voor andere doeleinden zullen gebruiken en niet aan derden verstrekken. Mocht u zich willen aanmelden of vragen hebben over dit onderwerp dan kan dat per mail: Seksuologie@amc.uva.nl.

U kunt zich altijd weer afmelden via bovenstaand e-mail adres, dan halen wij uw gegevens uit de database.

De onderzoeken zijn goedgekeurd door de medisch ethische commissie en alle gegevens die wij verzamelen zijn anoniem. Uw privacy wordt dus gewaarborgd.

Contact

Telefoonnummer:
020 - 566 3400

Telefonische bereikbaarheid:
Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur

Schriftelijke correspondentie:
Polikliniek Seksuologie
Academisch Medisch Centrum
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam