Tropische ziekten

Door de medewerkers van het Tropencentrum wordt wetenschappelijk onderzoek verricht in Nederland en in ontwikkelingslanden. Wij werken hiervoor samen met vele anderen in en buiten het AMC en vooral ook in ontwikkelingslanden.

In Nederland bestuderen wij welke ziekten reizigers oplopen, wat de risicofactoren daarvoor zijn en hoe ziekten en problemen te voorkomen.
Zo onderzoeken wij hoe malaria te voorkomen en hoe deze ernstige ziekte het beste te behandelen. Wij onderzoeken of Probiotica reizigersdiarree kunnen voorkomen of verminderen en of Probiotica mogelijk kunnen helpen bij behandeling van diarree.

Ook onderzoeken wij welke adviezen het beste gegeven kunnen worden aan mensen met een gestoorde afweer tegen infecties zodat zij toch veilig op reis kunnen.

In het Tropencentrum en het AMC bestaat specifieke deskundigheid op het gebied van echinococcose, blaaswormziekte. Behandelingen voor deze aandoening worden ontwikkeld en bestudeerd.

In ontwikkelingslanden werken wij samen met vele anderen aan malaria, dengue (knokkelkoorts), andere ziekten met koorts, longontsteking bij kinderen, HIV/Aids en leishmaniasis. Op het ogenblik werken wij aan projecten in Vietnam, Kenia, Ethiopië, Oeganda, Rwanda, Mozambique en Ghana.

Als voorbeeld heel kort iets over het project in Ghana. In Ghana hebben kinderen van 6 maanden tot 6 jaar vaak last van luchtweginfecties (longontsteking) en van malaria. Veel kinderen gaan hieraan dood. Er zijn weinig dokters en getrainde verpleegkundigen en de gezondheidsvoorzieningen zijn zeer beperkt. Goede medicijnen ontbreken vaak en laboratoriumonderzoek is op het platteland niet mogelijk. In het project worden door de bevolking gekozen dorpsgezondheidswerkers getraind om kinderen met de genoemde ziekten te behandelen. Zij krijgen daarvoor de juiste medicijnen en worden regelmatig gesuperviseerd. Wij bestuderen of hiermee ernstige ziekte en sterfte kan worden verminderd. Tevens bekijken we welke medicijnen de beste zijn.

Contact

Telefoonnummer:
020 - 566 3800

Telefonische bereikbaarheid:
Maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 16.00 uur

Schriftelijke correspondentie:
Polikliniek Tropische Ziekten
Academisch Medisch Centrum
Postbus 22660
1100 DD Amsterdam