Watercontrast echoscopie (SIS)


Met een watercontrast echoscopie kunnen afwijkingen in de baarmoederholte zichtbaar gemaakt worden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd bij; abnormaal bloedverlies, bij vruchtbaarheidsproblemen en/of bij onderzoek naar de oorzaak van herhaalde miskramen.

Wat is watercontrast echoscopie?
Een watercontrast echoscopie of SIS (Saline Infusion Sonohysteroscopie) is een simpele manier om poliepen, myomen, vormafwijkingen en andere afwijkingen van de baarmoederholte op te sporen. Het is een inwendig echoscopisch onderzoek waarbij de binnenkant van de baarmoeder zichtbaar wordt gemaakt door water in de baarmoederholte in te brengen. Water is op een echo zwart, weefsel in en rond de baarmoederholte is grijs. Zo is het mogelijk de vorm en de inhoud van de baarmoederholte goed te onderzoeken.


Het onderzoek
Bij een SIS ligt u op een gynaecologische stoel met uw benen in beensteunen. Meestal maakt de (arts) echografist eerst een vaginale echo, en brengt hij of zij daarna een speculum (eendebek) in de vagina. Na ontsmetting van de baarmoedermond wordt een dunne katheter door de baarmoederhals in de baarmoederholte gebracht. Vervolgens maakt men opnieuw een vaginale echo. Terwijl via de katheter steriel water in de baarmoeder gespoten wordt, is op de monitor zichtbaar hoe de baarmoederholte zich met water vult. U kunt zelf meekijken. U hoeft voor dit onderzoek geen volle blaas te hebben.

Soms is het inbrengen van de katheter kortdurend gevoelig, maar de meeste vrouwen voelen dit nauwelijks. Het inspuiten van het water veroorzaakt soms een lichte menstruatieachtige pijn; de meeste vrouwen voelen ook hiervan niets. Tijdens het onderzoek loopt soms wat water langs de katheter via de vagina weg. Ook na afloop kunt u nog wat water verliezen dat bloederig kan zijn. Dat kan geen kwaad. Een maandverband is voldoende om het op te vangen.

Redenen voor het onderzoek
De belangrijkste reden voor een SIS is een onduidelijk beeld van de baarmoederholte bij een gewone echo. Dit komt voor bij:


 • Afwijkingen in de baarmoederholte, zoals myomen (vleesbomen) of poliepen. Zij veroorzaken soms afwijkend bloedverlies (hevige menstruaties, tussentijds bloedverlies) of problemen bij het zwanger worden.
 • Bloedverlies na de overgang.
 • Vormafwijkingen van de baarmoeder als oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen, vroeggeboorte of herhaalde miskramen.

Problemen bij het onderzoek
Soms is het moeilijk de katheter in de baarmoeder te brengen, omdat de baarmoedermond erg nauw is. Dit komt een enkele keer voor bij vrouwen die geen kinderen hebben gehad en bij vrouwen die een ingreep of operatie van de baarmoedermond hebben ondergaan, zoals een bevriezing, laserbehandeling of (lis) conisatie. De arts kan dan proberen de baarmoedermond voorzichtig op te rekken, zo nodig met plaatselijke verdoving.

De baarmoederholte is niet goed zichtbaar op de monitor. Bij een te wijde opening van de baarmoedermond loopt het water te snel uit de baarmoederholte weg, zodat deze zich onvoldoende vult. Er ontstaat geen goed beeld op de monitor.

NB. Als het onderzoek niet mogelijk is of onvoldoende informatie oplevert, adviseert de gynaecoloog veelal een kijkoperatie in de baarmoeder.

Complicaties
De kans op complicaties bij dit onderzoek is zeer klein. Bacteriën die normaal in de vagina aanwezig zijn en die eventueel bij het onderzoek de baarmoeder binnendringen, veroorzaken zelden een ontsteking. Wel kan een ontsteking ontstaan als u besmet bent met een seksueel overdraagbare aandoening(geslachtsziekte) zoals een Chlamydia-infectie.

Bent u bang na onveilig seksueel contact een dergelijke infectie te hebben opgelopen, dan is het verstandig dit te melden. De gynaecoloog neemt dan eerst een kweek af om een dergelijke infectie uit te sluiten.

Wanneer is het verstandig het onderzoek uit te stellen?
Het onderzoek wordt niet gedaan als:


 • er een kans is dat u zwanger bent. (U mag daarom in de cyclus waarin de echo plaatsvindt, GEEN gemeenschap hebben, ook niet met condoom).
 • als u bloed verliest (oud bloed of menstruatie).

Gebruikt u de pil of bent u gesteriliseerd, dan kan het onderzoek op elk tijdstip plaatsvinden. Na een pas genezen eileiderontsteking is het doorgaans verstandig enige maanden met het onderzoek te wachten.

Tot slot
Hebt u nog vragen, aarzel dan niet om ze aan de gynaecoloog voor te leggen. Deze is altijd bereid meer informatie te geven.

Academisch Medisch Centrum
Polikliniek Gynaecologie, gebouw A, eerste verdieping
Telefoon: 020-566 3400

Om verder te lezen
De volgende NVOG-folders kunt u krijgen bij uw gynaecoloog of op de website van de NVOG:

www.nvog.nl, rubriek voorlichting


  Watercontrastecho of SIS

  Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen.

  Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen.
 • Kijken in de baarmoeder: de diagnostische hysteroscopie.


Gynaecologie / Patiëntenvoorlichting, april 2009.

Laatste wijziging: dinsdag 15 maart 2011

Deel dit |