Meer over gedeelde besluitvorming

Het AMC vindt patiëntparticipatie belangrijk. Dat betekent dat onze artsen serieus rekening houden met uw wensen en voorkeuren en u helpen om de mogelijkheden en uw voorkeuren helder op een rijtje te krijgen. Dit heet ’gedeelde besluitvorming’.
Om aan te geven dat gedeelde besluitvorming het leidende principe is in het AMC, heeft de Raad van Bestuur in 2013 het zogenaamde Salzburg Statement ondertekend. Deze verklaring is door een internationale groep van zorgverleners, onderzoekers, journalisten en editors van tijdschriften opgesteld om gedeelde besluitvorming op de kaart te zetten.

Keuzehulpen

Er komen steeds meer keuzehulpen, hulpmiddelen die de patiënt beter inzicht geven in de aandoening, de mogelijke behandelopties en de voor- en nadelen daarvan. Een keuzehulp helpt om dit allemaal op een rijtje te zetten, voorafgaand aan het besluitvormend gesprek. Het belangrijkste onderdeel van een keuzehulp zijn de vragen die de patiënt laten nadenken over zijn of haar voorkeuren voor één van de behandelopties. Dit helpt de patiënt om met de arts mee te denken en ook mee te beslissen over de uiteindelijke behandelkeuze.

Lees meer over keuzehulpen >>