Allergologie

De afdeling Keel-, Neus-, en Oorheelkunde (KNO) van het AMC is gespecialiseerd in allergologie. Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem op in principe onschuldige stoffen uit de omgeving die bij de meeste mensen geen reactie oproepen (allergenen).

Binnen de afdeling KNO houden zowel KNO-artsen als een allergoloog zich bezig met allergie. De KNO-arts behandelt patiënten met allergische rhinitis ("hooikoorts"), de allergoloog houdt zich ook bezig met de behandeling van verschillende andere allergieën.

U kunt voor de volgende vormen van allergie bij de afdeling KNO terecht:

Inhalatieallergie
De belangrijkste soort allergie is de zogenoemde inhalatieallergie: allergie voor stoffen die mensen inademen zoals huisstofmijt, boompollen en graspollen. Dit geeft klachten als hooikoorts (rhinoconjunctivitis), astma en eczeem. Neusklachten die kunnen wijzen op allergie zijn neusverstopping, niezen, snotteren, tranende ogen en jeuk aan ogen, neus en keel.

Voedselallergie
Klachten die hierbij passen zijn; jeuk in de mond, zwelling van lippen en tong; misselijkheid, overgeven, buikpijn en diarree; piepen, hoesten, kortademig zijn en slikklachten; lage bloeddruk, snelle pols en bewustzijnsverlies

Insectengifallergie
Klachten van insectengifallergie zijn klachten van maag en darmen (misselijk, braken of diarree), luchtweg en keel (kortademigheid, piepen, slikklachten), hart en bloedvaten (snelle pols en lage bloeddruk) of met bewustzijnsverlies, als gevolg van een insektenbeet.

Geneesmiddelenallergie
Klachten als gevolg van geneesmiddelgebruik kan vele oorzaken hebben. In een minderheid van de gevallen is een allergie de oorzaak van de klachten.

Andere allergieën
Bij de allergoloog in het AMC kunt u ook terecht met:
· angioedeem (spontane zwelling van onder andere ogen, lippen, tong)
· mastocytose, (toename van abnormale mestcellen)
· beroepsallergie
· onbegrepen shockreacties (anafylaxis).