Chirurgie

Universitaire medische centra hebben elk hun eigen specialisatie. De afdeling Chirurgie van het AMC is toonaangevend als het gaat om operaties van afwijkingen van de slokdarm- en alvleesklier, met name slokdarm en alvleesklierkanker, en chronische ontstekingen van de dikke darm en alvleesklier.

Minimaal invasieve technieken
De chirurgen van het AMC werken waar mogelijk met minimaal invasieve technieken. Minimaal-invasieve chirurgie is een relatief recente ontwikkeling in de heelkunde. Bij dit type ingreep brengt de chirurg via kleine incisies een kijkbuis met videocamera en de benodigde operatie-instrumenten in het lichaam. Voordelen van dit soort chirurgie zijn kleinere wonden, geringere kans op infecties, betere cosmetiek, sneller herstel en minder verpleegdagen.

Subspecialismen
De afdeling Chirurgie kent verschillende subspecialismen, zoals slokdarm- en maagchirurgie, hepato-pancreato-biliaire (HPB) chirurgie (lever, alvleesklier en galwegen), chirurgie van kanker (oncologische chirurgie), chirurgie van dikke darm en endeldarm (colorectale chirurgie), chirurgie bij ontstekingen in de buik (abdominale infecties), chirurgie van hormoonvormende organen (schildklier, bijschildklier, bijnier, alvleesklier; endocriene chirurgie), vaatchirurgie (chirurgie aan de bloedvaten), transplantatiechirurgie, traumachirurgie (ongevallen), algemene chirurgie en experimentele chirurgie.

Een overzicht van de chirurgen van het AMC en hun subspecialismen vindt u hier.