Dermatologie

Universitaire medische centra hebben elk hun eigen specialisaties. Het AMC richt zich in de behandeling van huidziekten speciaal op de zogenaamde inflammatoire (met ontsteking gepaard gaande) huidziekten,zoals eczeem en psoriasis, tropenziekten en infectieziekten, wondgenezing, pigmentstoornissen en huidtumoren. Het AMC verleent topreferente zorg aan patienten met deze huidziekten. Topreferente zorg is zeer specialistische zorg voor patiënten die zeldzame, moeilijk te diagnosticeren of moeilijk te behandelen aandoeningen hebben.

Atopisch eczeem
Atopisch eczeem (huidontsteking) is een van de aandachtsgebieden van de afdeling. Alle behandelmogelijkheden zijn aanwezig. In het AMC worden vooral patiënten behandeld met een zeer ernstige vorm van atopisch eczeem. Ook worden veel kinderen met atopisch eczeem gezien. Hiervoor is een aparte kinderdermatologie polikliniek beschikbaar, met dermatologen die gespecialiseerd zijn in huidafwijkingen bij kinderen. Daarnaast wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de ontstaanswijze van atopisch eczeem, en naar nieuwe behandelmogelijkheden.

Psoriasis
Psoriasis is een belangrijk aandachtsgebied van de afdeling Dermatologie van het AMC, zowel qua patiëntenzorg als onderzoek. De afdeling is al jarenlang pionier op het gebied van de introductie van nieuwe behandelingen, zoals in het verleden ciclosporine en meer recent de behandeling met biologicals zoals etanercept, efalizumab, infliximab , en adalimumab. Daarnaast wordt er fundamenteel onderzoek gedaan naar de oorzaak van psoriasis.

In het AMC zijn alle denkbare faciliteiten voor de behandeling aanwezig. De poliklinische zorg omvat een uitgebreide fototherapie afdeling en een apart spreekuur voor patiënten die voor een behandeling biologicals gebruiken. Voor de diagnostiek en behandeling van gewrichtsklachten in het kader van psoriasis (artritis psoriatica) wordt intensief samengewerkt met reumatologen in het AMC. Er is een psycholoog verbonden aan de afdeling die de patiënten ondersteunt bij het omgaan met de impact van de ziekte op het dagelijks functioneren. Daarnaast is er een dagbehandeling unit voor psoriasis patiënten en een kliniek voor de klinische behandeling van de zwaarste varianten van psoriasis.

Tropenziekten en infectieziekten
Huidziekten is een topreferent centrum voor (sub)tropische huidziekten. Er komen patiënten die een huidziekte hebben opgelopen tijdens vakanties in de tropen of patiënten die als immigrant een huidziekte hebben meegebracht uit het buitenland (importdermatosen zoals lepra en leishmaniasis). De dermatologen die hierin gespecialiseerd zijn, hebben tevens veel expertise op het gebied van infectieziekten van de huid. Hieronder vallen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) en huidinfecties zoals wondroos of herpes.

Voorstadia van anuskanker (AIN)
In samenwerking met de polikliniek infectieziekten vindt controle plaats op voorstadia van anuskanker (AIN). De oorzaak hiervan is het Humaan Papilloma Virus (HPV), hetzelfde virus dat bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaakt. Door middel van Hoge Resolutie Anoscopie vindt controle en zo nodig behandeling van AIN plaats. De betreffende dermatologen, arts-onderzoekers en verpleegkundigen beschikken over bijzondere expertise met Hoge Resolutie Anoscopie. Tevens wordt er wetenschappelijk onderzoek verricht naar deze voorstadia van anuskanker.

Pigmentstoornissen
Onder pigmentstoornissen valt zowel een teveel aan pigment (donkere vlekken, moedervlekken) als een tekort aan pigment of totale ontkleuring van de huid (vitiligo). Omdat er veel mogelijke oorzaken van pigmentproblemen zijn, is het niet eenvoudig om de juiste diagnose te stellen. Dit vereist bijzondere expertise. Dat is de reden voor het bestaan van de gespecialiseerde Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen (SNIP). Dit instituut is gevestigd in een bijgebouw van het AMC en werkt nauw samen met de afdeling Dermatologie. Bij de SNIP zijn bijzondere behandelingen ontwikkeld en in ontwikkeling, vooral op het gebied van transplantatie, lichtbehandeling en lasertherapie. In samenwerking met het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AvL/NKI) is ook een 'pigment lesion clinic', moedervlekkenpoli, in ontwikkeling voor patiënten bij wie de moedervlekken (naevi) regelmatig moeten worden gecontroleerd.

Complexe wonden
De afdeling Dermatologie die als een van de weinige afdelingen nog beschikt over een eigen kliniek met gespecialiseerde verpleegkundigen, is een ‘last resort’ centrum voor patiënten met moeilijk genezende wonden. Het vereist een grote klinische deskundigheid en ervaring om de juiste diagnose te stellen en om alle beschikbare wondbehandelingproducten en technieken goed toe te passen. Uit het hele land worden patiënten met problematische wonden naar het AMC doorverwezen (second opinions en tertiaire verwijzingen).