Endocrinologie en Metabolisme

Endocrinologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met de hormonen en de organen waar deze hormonen worden aangemaakt, zoals de schildklier, bijnieren, hypofyse en alvleesklier. Metabolisme is het medisch specialisme dat zich richt op stofwisselingsziekten.

Endocriene ziekten
Endocriene ziekten omvatten: aandoeningen van hypothalamus, hypofyse, schildklier, bijschildklieren, bijnieren, eierstokken en testis, alsmede erfelijke en niet-erfelijke endocriene tumoren, botstofwisselingsstoornissen. Het AMC heeft een topreferente functie op het gebied van lysosomale stapelingsziekten (erfelijke stoornissen in de stofwisseling), zoals de ziekte van Gaucher en Fabry.

Metabole ziekten
Metabole ziekten omvatten: stoornissen in de suiker-, eiwit-  en vetstofwisseling (suikerziekte of diabetes,  hyperlipidaemie of hypercholesterolaemie).

De afdeling Endocrinologie en Metabolisme van het AMC is gespecialiseerd in de behandeling van endocriene ziekten en stofwisselingsziekten. Vaak betreft het schildklierziekten, diabetes mellitus en aandoeningen van de hypofyse. Er is speciale aandacht voor botziekten, zoals osteoporose, en erfelijke stofwisselingsziekten.