Polikliniek Gynaecologie / Bergman Clinics | Vrouwenzorg

Gynaecologie houdt zich bezig met aandoeningen en afwijkingen van de vrouwelijke geslachtsorganen. De benigne of algemene gynaecologie houdt zich bezig met goedaardige aandoeningen en afwijkingen van de vrouwelijke geslachtsorganen. U kunt hierbij denken aan problemen met de menstruatie, zoals hevige menstruaties of onregelmatig bloedverlies, verzakkings klachten of urine incontinentie maar ook goedaardige cysten (gezwel) van de eierstokken, een afwijkende uitslag van een baarmoedermond uitstrijkje of anticonceptie methoden.

AMC

Binnen de afdeling Algemene Gynaecologie van het AMC kunt u terecht voor complexe (academische) gynaecologische zorg. De speerpunten van onze afdeling zijn:

 • Myomen (vleesbomen) – bv. embolisatie bij myomen, myoom enucleatie (verwijdering);
 • Bekkenbodem operaties – complexe operaties, o.a. bij opnieuw klachten na een eerdere operatie, klachten na plaatsing van een ‘matje’ ( mesh implantaat);
 • Kindergynaecologie – gynaecologische problemen bij meisjes jonger dan 12 jaar;
 • Psycho-somatiek, seksuologie – bv. onbegrepen buikpijnklachten, pijn bij vrijen of onmogelijkheid tot penetratie (coitus);
 • Problemen van de jonge zwangerschap – bv. een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of bijzondere (afwijkende) zwangerschappen zoals een mola zwangerschap;
 • Second opinion – o.a. hevig menstrueel bloedverlies, myomen, klachten van de vulva (schaamlippen).

Samenwerking met Bergman Clinics | Vrouwenzorg

Voor de niet-complexe gynaecologische zorg werkt het AMC nauw samen met Bergman Clinics | Vrouwenzorg, een zelfstandig behandelcentrum met twee locaties, waarvan de locatie “de Rode Luifel” zich pal aan het AMC bevindt. In dit gebouw bevindt zich ook de poliklinische apotheek van het AMC. Daarnaast is er ook een vestiging van Bergman Clinics aan de Noordhollandstraat, nr 61-A, in Buitenveldert.

Patiënten kunnen met verschillende problemen op een of beide van de locaties van de Bergman Clinics | Vrouwenzorg terecht:

Klachten Locatie AMC Locatie Buitenveldert
Hevige menstruaties, of afwijkend/onregelmatig bloedverlies X
Afwijkende uitstrijkjes X X
Anticonceptie X
Gynaecologische problematiek bij meisjes tussen 12 en 20 jaar X
Onderbuikspijn (bekkenpijn) X X
Verzakking/Incontinentie (bekkenbodemzorg) X
Vulva aandoeningen X X
Zwelling in de buik (o.b.v. baarmoeder of eierstok) X

De gynaecologen van het AMC zijn ook werkzaam bij Bergman Clinics | Vrouwenzorg. Hierdoor hoeft u niet opnieuw uw verhaal te doen, mocht u vanwege de ernst van uw aandoening worden doorverwezen naar het AMC. Uw gynaecoloog ‘reist’ in dat geval met u mee en blijft ook in het AMC uw hoofdbehandelaar. Bij de locatie Noordhollandstraat Buitenveldert zijn naast gynaecologen uit het AMC ook gynaecologen van het VU Medisch Centrum werkzaam.
Uw huisarts zal u verwijzen, op basis van deze verwijzing ontvangt u een bevestiging van een afspraak bij een van onze gynaecologen, ofwel in de Bergman Clinics ofwel in het AMC. De locatie van uw afspraak wordt bepaald door de gynaecologen zelf.

Bij Bergman Clinics kunt u snel terecht, krijgt u zorg van hoge kwaliteit en profiteert u van de nieuwste technieken voor diagnostiek en behandeling. Uw behandeling bij bergman clinics wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar . Meer informatie vindt u op de website van Bergman Clinics.

De gynaecologen van het AMC en de Bergman Clinics hebben bijzondere ervaring met:

 • Onderzoek en behandeling van abnormaal uterien bloedverlies (cyclusstoornissen) en myomen
  Tijdens dit spreekuur kan er echografisch onderzoek, een water- of gel contrastechografie en/of een hysteroscopie verricht worden. Behandeling van abnormaal bloedverlies hangt af van de oorzaak. De behandeling kan medicamenteus zijn of een kleine operatieve ingreep omvatten, zoals het verwijderen van een myoom tijdens een hysteroscopie of het verhitten van het baarmoederslijmvlies. Grotere ingrepen zijn o.a. embolisatie bij myomen (uitgevoerd door de interventieradioloog) of een baarmoederverwijdering.
  Meer informatie: Myomen, Bloedverlies (hevige menstruatie), Hysteroscopie en Water contrastechografie. Meer informatie over Myomen
 • Afwijkende uitstrijkjes
  Als u een afwijkend uitstrijkje heeft, zal uw gynaecoloog eerst een colposcopie verrichten, waarbij met een microscoop naar de baarmoedermond gekeken wordt. Vaak zal er dan een biopt (klein hapje) genomen worden en is het soms nodig om een kleine operatie aan de baarmoedermond te ondergaan.
 • Anticonceptie
  Voor alle vormen van anticonceptie, voorlichting, advies en uitvoering.
 • Gynaecologische problematiek bij meisjes tussen 12 en 20 jaar
  Een nieuw spreekuur voor alle gynaecologische problemen: menstruatieproblemen, anticonceptievragen, buikpijn, cysten, afscheiding, etc. Dit spreekuur wordt gedaan door de gynaecologen die in het AMC het kindergynaecologie spreekuur doen.
 • Onderbuikspijn (bekkenpijn)
  Tijdens dit spreekuur is er uitgebreid aandacht voor het ontstaan en de aard van de klachten. Hierbij wordt een gynaecologisch onderzoek uitgevoerd, vaak gevolgd door een transvaginale echografie. Bij specifieke pijnproblemen kan er ook overleg plaatsvinden met de artsen en psychologen van de afdeling Psychosomatiek en Seksuologie in het AMC.
 • Bekkenbodemzorg
  Tijdens dit spreekuur worden vragenlijsten doorgenomen, uw klachten besproken en zal een gynaecologisch onderzoek verricht worden.
  Complexe behandelingen worden uitgevoerd in het AMC.
  Meer informatie: Bekkenbodemproblemen, Ring of Pessarium, Bekkenbodemproblemen en urine-incontinentie en Bekkenbodemklachten.
 • Onderzoek en behandeling van aandoeningen van vulva en vagina
  Onderzoek en behandeling van vulva- en vagina-aandoeningen vinden in eerste instantie plaats bij Bergman Clinics | Vrouwenzorg. Het AMC en Bergman Clinics hebben aparte spreekuren voor aandoeningen van de vulva en de vagina. Het kan gaan om onder andere afwijkingen van huid of slijmvlies, pijn en infectieziekten.
  Bij pijnproblemen kan er ook overleg plaatsvinden met de artsen en psychologen van de afdeling Psychosomatiek en Seksuologie in het AMC.
 • Zwelling in de buik (baarmoeder/eierstok)
  Onderzoek en behandeling van een zwelling in de buik door baarmoeder (bijvoorbeeld myomen, vleesbomen) of eierstok (bijvoorbeeld cyste) vinden in eerste instantie plaats bij Bergman Clinics | Vrouwenzorg. Tijdens dit spreekuur wordt met behulp van het gynaecologisch onderzoek en een transvaginale echografie de oorsprong van de zwelling onderzocht. De behandeling zal afhangen van deze bevindingen en uw klachten. Bij complexe problemen wordt een eventuele behandeling in het AMC door uw gynaecoloog uitgevoerd. Meer informatie: echografie, myomen.
 • Second opinion
  Voor een second opinion kunt u terecht in het AMC. U huisarts of uw gynaecoloog elders kan u verwijzen.
 • Kindergynaecologie AMC
  Het AMC heeft zich als een van de weinige ziekenhuizen gespecialiseerd in gynaecologische aandoeningen bij kinderen. Bij de behandeling werken wij nauw samen met de afdelingen Kindergeneeskunde en Kinderchirurgie, met oa. gezamenlijke protocollen.