Hiv/Aids

Universitaire medische centra hebben elk hun eigen specialisaties. Het AMC is gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van hiv-patiënten en werkt volgens de nieuwste inzichten.

Topzorg

Het AMC verleent topreferente en topklinische zorg aan hivpatiënten. Topklinische zorg is hooggespecialiseerde zorg waarvoor een vergunning nodig is vanuit de wet bijzondere medische verrichtingen. Topreferente zorg is zeer specialistische zorg voor patiënten die zeldzame, moeilijk te diagnosticeren of moeilijk te behandelen aandoeningen hebben.

Bijzondere kennis

Sinds de introductie van effectieve antivirale medicatie is hiv-infectie een chronische, niet dodelijke, aandoening geworden. Maar met het chronisch worden van de hiv-infectie zijn ook nieuwe problemen ontstaan. De medicatie kan bijwerkingen hebben. Hiernaar doen we in het AMC veel onderzoek. Ook blijken er situaties te bestaan waar de huidige standaard-therapie te kort schiet, of waarin nog niet duidelijk is hoe gehandeld moet worden. In het AMC bestaat over een aantal van die situaties bijzondere kennis.

Kinderwens en zwangerschap

Sinds jaar en dag is het AMC gespecialiseerd in het begeleiden van zwangeren met hiv en het begeleiden van hiv-patiënten met een zwangerschapswens. Als de vrouw hiv-positief is, kan door een aantal maatregelen gezorgd worden dat het kind tijdens de zwangerschap of de bevalling niet besmet raakt. Als de man hiv-positief is kan door ‘sperma-wassen’ de vrouw veilig zwanger worden. In het AMC is bijzondere kennis over begeleiding van een zwangerschap bij hiv-infectie. Spermawassen kan in Nederland alleen in het AMC. Deze behandeling vindt plaats in samenwerking met de afdelingen Gynaecologie en Kindergeneeskunde.

Onderzoek naar behandeling

Sommige patiënten hebben direct na de besmetting last van klachten. Als het virus zich voor het eerst verspreidt in het lichaam kan dat bijvoorbeeld koorts, huiduitslag en/of keelpijn veroorzaken. Deze fase heet acute of primaire hiv-infectie. Deze fase gaat na verloop van tijd over in de fase van chronische hiv-infectie, waarbij de patiënt weinig klachten meer heeft. In de fase van acute hiv-infectie gebeurt er echter heel erg veel met het virus en de afweersysteem van de patiënt. Eén van de vragen is of er dan al met behandeling moet worden begonnen. Het AMC coördineert sinds 2003 een landelijke studie om deze vraag te beantwoorden.

Anuskanker en AIN bij hiv-positieve mannen

Bij hiv-positieve mannen die seks hebben met mannen komt relatief vaak anuskanker voor. Dit wordt veroorzaakt door het Humaan Papilloma Virus (HPV), hetzelfde virus dat bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaakt. Door deze groep te screenen middels Hoge Resolutie Anoscopie kunnen voorstadia van anuskanker (AIN) opgespoord worden.
In het AMC vindt, in samenwerking met de afdeling Dermatologie, controle en behandeling van deze voorstadia van anuskanker plaats. Daarnaast vindt onderzoek plaats naar HPV-vaccinaties bij AIN.

Meer informatie: