Klinische Immunologie en Reumatologie

Het medisch specialisme Klinische Immunologie en Reumatologie houdt zich bezig met klachten aan gewrichten en/of het immuunsysteem. De afdeling Klinische Immunologie en Reumatologie (KIR) van het AMC is een topreferentiecentrum voor patiënten met acute en chronische gewrichtziekten, systeemziekten en vasculitis (dit is een ontsteking van de bloedvatwand). Topreferente zorg is zeer specialistische zorg voor patiënten die zeldzame, moeilijk te diagnosticeren of moeilijk te behandelen aandoeningen hebben.

De afdeling richt zich vooral op de (vroege vormen) van acute en chronische gewrichtsontsteking en complexe autoimmuunziekten. Het AMC is gespecialiceerd in reumatoïde artritis, spondyloartritis en complexe autoimmuunziekten (zoals systemische lupus erythematosus en myositis) en vasculitis.

In de afgelopen jaren is de afdeling KIR van het AMC door verzekeraars en overheid verscheidene keren beloond met subsidies voor projecten met als doel verbetering van zorg door innovatie.

Naast de zorg richt het De afdeling Klinische Immunologie en Reumatologie (KIR) van het AMC zich op onderzoek naar factoren die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van immunologische en reumatische ziekten en ontwikkelt de afdeling nieuwe therapieën. De afdeling KIR van het AMC is door de Europese reumatologie vereniging (EULAR) en door de internationale federatie van immunologie verenigingen (FOCIS) als ‘center of excellence’ aangewezen.

Door samenwerking op nationaal en internationaal niveau met huisartsen, ziekenhuizen, universiteiten en onderzoekers is het AMC op de hoogte van de meest recente kennis over de behandeling van reumatische aandoeningen en kan het de nieuwste therapieën aanbieden. Bovendien kunnen patiënten met reumatische aandoeningen onderling doorverwezen worden naar de meest geschikte arts voor deze persoon.