Maag-, Darm-, en Leverziekten

De afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van ziekten van de slokdarm, maag, darm, lever en alvleesklier.

Patiëntenzorg
De patiëntenzorg is ondergebracht bij een paar gespecialiseerde centra:

  • Het hepatobiliaire-centrum behandelt in nauwe samenwerking met de afdelingen Chirurgie en Radiologie patiënten met ziekten van de alvleesklier en galwegen. Tevens is het een referentiecentrum voor patiënten met chronische pancreatitis en (kwaadaardige) aandoeningen van de alvleesklier, lever, en galwegen.

  • Het motiliteitcentrum onderzoekt en behandelt patiënten met stoornissen in de motiliteit van het darmkanaal.

  • De polikliniek Inflammatoire darmziekten is een centrum voor patiënten met colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, en de polikliniek Hepatologie voor patiënten met virale hepatitis en (chronische) leverziekten.

  • Binnen de afdeling MDL bestaat een grote ervaring met de diagnostiek en behandeling van (erfelijke) tumoren van de dikke darm, en van tumoren van de slokdarm.

Onderzoek
De afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten voert verschillende lijnen van onderzoek uit. Hierbinnen worden nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld voor de behandeling van darmmotiliteitstoornissen, en van ontstekingsziekten van darm, pancreas en galwegen. Er wordt gewerkt aan de totstandkoming van leververvangende therapie ('kunstlever') en aan gentherapie voor darm-, en levertumoren.

Onderwijs en postgraduate onderwijs
De afdeling heeft een grote inbreng in het onderwijs aan studenten Geneeskunde en Medische Informatiekunde en biedt een wijd scala aan postgraduate cursussen, onder andere via de European Postgraduate Gastrosurgical School (EPGS).