Medische Oncologie

Elke soort oncologische aandoening kan in het AMC behandeld worden. Alle vormen van kanker die niet onder de bloedziekten (hematologische oncologie) vallen, worden in het AMC door de afdeling Oncologie behandeld. Voor elke patient wordt een individueel behandelplan opgesteld, dat in teamverband besproken wordt door alle bij de behandeling betrokken specialisten.

Universitaire medische centra hebben elk hun eigen specialisaties. Het AMC is met name gespecialiseerd in de gastro-enterologische oncologie (maag-, darm- en leverkanker), kinderoncologie, gynaecologische oncologie en orthopedische oncologie (botkanker).

Gynaecologische tumoren
Specialisatie in kanker van de eierstokken, baarmoeder, baarmoederhals en zeldzame tumoren in dit gebied. Het behandelvoorstel wordt gemaakt in de wekelijkse vergadering van gynaecoloog, oncoloog, radiotherapeut, radioloog en patholoog.

Bottumoren
Specialisatie in ewingsarcomen en osteosarcomen. Deze zeldzame tumoren worden door de orthopeed gediagnosticeerd, waarna in het overleg met oncoloog, radiotherapeut, radioloog en patholoog een behandelplan wordt gemaakt.

Tumoren bij jongvolwassenen (18-35 jaar)
Specialisatie op het gebied van tumoren die meer op de kinderleeftijd voorkomen dan bij oudere volwassenen. De behandeling van deze zeldzame tumoren wordt gecoördineerd met de kinderoncologen. Alle patiënten worden besproken in de Werkgroep Adolescenten en Jongvolwassenen Oncologie (WAJO), een Amsterdams samenwerkingsverband van AMC en Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoekhuis.