Neurochirurgie

Neurochirurgie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, het ruggenmerg, en alle zenuwen. Het AMC heeft de volgende speerpunten in topreferente en topklinische zorg.

Vasculaire neurochirurgie

Aneurysmatische subarachnoïdale bloedingen zijn arteriële (slagaderlijke) bloedingen in de hersenen vanuit een zwakke plek (het aneurysma) in een slagader. Bij deze bloedingen heeft de patiënt vaak acute hoofd- en nekpijn en soms acuut bewustzijnsverlies en/of een epileptische aanval.

Deep brain stimulation
Deep Brain Stimulation (DBS) DBS is een behandelingsvorm waarbij diep in de hersenen elektroden worden geplaatst die zijn aangesloten op een inwendige stimulator, een soort pacemaker. Door middel van deze elektrische stimulatie kunnen heel lokaal in de hersenen symptomen van verschillende ziektebeelden worden onderdrukt.

Endoscopische hypofyse- en schedelbasischirurgie
De hypofyse is een klein orgaantje dat onder aan de hersenen hangt. De hypofyse regelt heel precies de belangrijkste hormonen in het lichaam. Een tumor in de hypofyse is zeldzaam.

Kinderhersentumoren
Kinderhersentumoren zijn zeer zeldzaam. De behandeling hiervan vind dan ook geconcentreerd plaats in enkele centra in Nederland waaronder het AMC. In de meeste gevallen is uw kind door uw huisarts of door een kinderarts elders doorgestuurd naar de afdeling kinderneurologie/-neurochirurgie.

De afdeling Neurochirurgie van het AMC vormt samen met de afdeling Neurochirurgie van het VUmc het Neurochirurgisch Centrum Amsterdam (NCA).