Oorheelkunde

Er zijn aandoeningen van het oor en gehoor waarvoor specifieke expertise is vereist. Bij het AMC werken KNO-artsen (otologen) die zich in de oorheelkunde hebben gespecialiseerd. U kunt voor de volgende aandoeningen bij ons terecht:

Chronische ontstekingen van het middenoor
Middenoorontstekingen die zich veelal uiten in gehoorverlies en afscheiding (loopoor). Een deel van deze ontstekingen kunnen met medicijnen worden behandeld, maar meestal is een operatie nodig om het oor schoon te maken en het gehoor te herstellen.

Gat in het trommelvlies
Dit geeft last wanneer bij zwemmen of douchen water in het middenoor terecht komt. Meestal is er ook gehoorverlies aanwezig. Er kan worden gekozen voor een operatie.

Aandoening van de gehoorbeentjesketen
Bijvoorbeeld een defect van één of meer van de gehoorbeentjes of een fixatie van één of meer van de gehoorbeentjes (o.a. een vastgegroeide stijgbeugel). Dit resulteert in gehoorverlies. Er kan worden gekozen voor een operatie.

Aandoeningen van het slakkenhuis
Dit resulteert in gehoorverlies. Vaak kan hiervoor een hoortoestel worden voorgeschreven. Wanneer het verlies zo ernstig is dat een hoortoestel onvoldoende werkt kan een operatie worden overwogen (cochleaire implantatie). Dit laatste geldt in het bijzonder voor kinderen en volwassenen die doof worden na een hersenvliesontsteking. Dan is er reden om de cochleaire implantatie zo snel mogelijk te verrichten.

Gehoorverlies
Gehoorverlies dat niet met een gewoon hoortoestel kan worden verholpen, bijvoorbeeld door een moeilijk te behandelen ontsteking of een afwijkende vorm van de uitwendige oorgang. Hierbij kan een hoorapparaat helpen, dat in het bot van de schedel achter de oorschelp wordt vastgezet.