Orthopedie

De orthopedische chirurgie/traumatologie houdt zich bezig met het voorkomen en behandelen van aandoeningen en letsels van het steun- en bewegingsapparaat, dat bestaat uit botten, gewrichten, spieren, pezen en banden.

Universitaire medische centra hebben elk hun eigen specialisaties. De afdeling Orthopedie van het AMC levert topreferente zorg als het gaat om de onderste extremiteit, sportorthopedie, trauma/posttrauma en tumoren. Topreferente zorg is zeer specialistische zorg voor patiënten die zeldzame, moeilijk te diagnosticeren of moeilijk te behandelen aandoeningen hebben.

Het AMC heeft daarnaast een centrumfunctie als het gaat om kinderorthopedie.

Onderste extremiteit

Jaarlijks worden in het AMC circa 4500 patiënten met aandoeningen van voet/enkel, knie of heup behandeld. Het AMC is in het bijzonder gespecialiseerd in de enkel.

Sportorthopedie

Letsels van de voet, enkel en knie zijn vaak sportgerelateerd. De afdeling heeft zich toegelegd op de (vroeg) diagnostiek en behandeling van dit soort letsels.

Trauma/posttrauma

Het AMC is aangewezen als Traumacentrum. De afdeling orthopedie van het AMC verzorgt de acute traumatologie van het houdings- en bewegingsapparaat in samenwerking met de afdeling Heelkunde. Naast de acute opvang is de afdeling Orthopedie van het AMC gespecialiseerd in complexe botbreuken en de (lange termijn) gevolgen van ongevallen.

Tumoren van het bewegingsstelsel

Bottumoren zijn relatief zeldzaam. Omdat deze tumoren vaak in de buurt van grote gewrichten gelokaliseerd zijn, betreft het zeer complexe en gespecialiseerde chirurgie.

Niet in het AMC

De volgende klachten worden niet in het AMC behandeld:

  • Nek;
  • Rug;
  • Schouder.

Kinderorthopedie

De kinderorthopedie is als onderafdeling van de afdeling orthopedie AMC te gast in het EKZ/AMC en maakt deel uit van het Kinderchirurgisch Centrum Amsterdam.