Orthopedie

De orthopedische chirurgie/traumatologie houdt zich bezig met het voorkomen en behandelen van aandoeningen en letsels van het steun- en bewegingsapparaat, dat bestaat uit botten, gewrichten, spieren, pezen en banden.

Samen met het Flevoziekenhuis wordt een compleet tweedelijnszorg palet van de orthopedische chirurgie geboden. De topreferente zorg binnen onze speerpunten sport traumatologie, enkelchirurgie, orthopedische oncologie en orthopedische traumatologie wordt in het AMC gedaan, evenals het topreferente deel van de prothesiologie en kinderorthopedie.

Enkel
Jaarlijks worden in het AMC circa 400 patiënten met aandoeningen van voet/enkel, knie of heup behandeld. Het AMC is in het bijzonder gespecialiseerd in de enkel.
Het afgelopen decennium heeft onze expertise bij de diagnostiek, behandeling en herstel na operatieve behandeling van enkelletsel een vlucht genomen. Ons team is internationaal bekend en behandelt alle enkelletsels, waarbij in het AMC kraakbeenletsels, posttraumatische deformiteiten, hereditaire deformiteiten en artrose worden behandeld volgens de nieuwste technieken.
Het AMC is coördinerend centrum voor het gebruik van stamcellen bij (vroege) enkelartrose en peesafwijkingen; dit wordt alleen gedaan in geregistreerd studieverband.

Sportorthopedie/traumatologie
De afdeling orthopedie stond in samenwerking met de afdeling radiologie en de Sportartsen Groep aan de wieg van het Academisch Centrum voor Evidence Based Sports Medicine (ACES). Binnen het ACES wordt de zorg voor de geblesseerde topsporter in teamverband multidisciplinair vormgegeven, waarbij de topsporter/patiënt in het hele traject centraal staat. Topsporters uit binnen- en buitenland frequenteren onze kliniek voor de oplossing voor hun problemen. (www.acesamsterdam.nl)

De afdeling orthopedie van het AMC en inmiddels het ACES zijn in partnerschap met de afdeling Sociale Geneeskunde van het VUMC tevens 1 van de 9 geaccrediteerde IOC Research Centres wereldwijd.

Binnen de Amsterdam Collaboration for Health and Safety in Sports (ACHSS) staat opnieuw de preventie en behandeling van de topsporters centraal. (www.slhamsterdam.com)

Trauma/posttrauma
Het AMC is aangewezen als Traumacentrum. De afdeling orthopedie van het AMC verzorgt de acute traumatologie van het houdings- en bewegingsapparaat in samenwerking met de afdeling Heelkunde. Naast deze rol bij de acute opvang is de afdeling orthopedie van het AMC gespecialiseerd in de behandeling van complexe botbreuken en moeilijk genezende dan wel in verkeerde stand genezen botbreuken (non-union en malunion).

Tumoren van het bewegingsstelsel
Bottumoren zijn relatief zeldzaam. Omdat deze tumoren vaak in de buurt van grote gewrichten gelokaliseerd, betreft het zeer complexe en gespecialiseerde chirurgie. Binnen het AMC vindt in teamverband zorggedragen voor een optimale behandeling van patiënten met een bottumor van diagnose en behandeling tot en met de revalidatie en nazorg.

Niet in het AMC
De volgende klachten worden niet in het AMC behandeld:
• Wervelkolom (nek, rug) worden verzorgd in het VUMC
• Schouderklachten worden verzorgd in het Flevoziekenhuis. Op vrijdagochtend is er een schouderspecialisten spreekuur in het AMC. Een eventuele operatie of behandeling wordt in het Flevoziekenhuis verzorgd.