Pijnlijke voorvoet

Wanneer u pijn heeft in uw voet, kan dat in veel gevallen met praktische maatregelen worden verholpen. In deze folder leest u over de mogelijkheden van een behandeling.

Wat zijn de klachten?
Als u pijn heeft in de bal van uw voet, voelt het gebied tussen de boog van uw voet en de tenen pijnlijk aan. We spreken dan van metatarsalgie. Metatarsale betekent middenvoetsbeentje. De pijn komt meestal voor in het midden van de voet in een of meer van de vijf middenvoetsbeentjes.

Wat zijn de oorzaken van pijn in de voet?
Soms wordt de pijn veroorzaakt door eeltvorming onder de voet. Eelt is een opeenhoping van huid die ontstaat als er sprake is van te veel druk op het onderliggende bot. Normaal gesproken is eelt niet pijnlijk. Door toenemende eeltvorming kan het lopen echter bemoeilijkt worden. Te krappe of juist te ruime schoenen kunnen pijn in de voet veroorzaken. Te krappe schoenen knijpen de voet samen en zorgen voor extra druk. Te ruime schoenen geven teveel speling, waardoor wrijving ontstaat. Pijn aan de onderkant van de voet kan ook betekenen dat er sprake is van een gescheurde band of een ontsteking van het gewricht.


Wat zijn de behandelingmogelijkheden?
In veel gevallen kunnen praktische maatregelen u van de pijn in uw voet verlossen. Uw arts kan hulpstukjes (orthese) voor uw schoenen aanbevelen. Deze fungeren als een soort schokdempers. Ook kan hij u adviseren andere schoenen te dragen. Schoenen die goed passen, kunnen de oplossing zijn. Deze schoenen moeten een ruime neus hebben, zodat de tenen vrij kunnen bewegen. De hakken moeten niet hoger zijn dan vier centimeter. Een voetbad kan het eelt zachter maken. Vervolgens kunt u de dode huid verwijderen met een puimsteen of een eeltvijl. De druk zal hierdoor afnemen.


Wanneer wordt een operatie geadviseerd?
Een operatie is in een enkel geval noodzakelijk om een uitsteeksel van het bot of een vergroeiing te corrigeren. Voor meer informatie zie ook de folder Morton-neuroom.

Hebt u nog vragen?
Neem dan contact op met uw behandelend arts.
Zie ook: www.amc.nl/orthopedie

Patiëntenorganisaties
Bij vragen en voor contact met andere patiënten kunt u contact opnemen met:
Stichting Patiëntenbelangen Orthopaedie
(026) 321 51 54
npcf@npcf.nl

www.patientenbelangen.nl

Orthopedie/Patiëntenvoorlichting

Laatste wijziging: 22 augustus 2013 10:24