Radiologie

Radiologie is het medische specialisme dat zich bezig houdt met de beeldvorming van het lichaam doormiddel van stralen of golven. Om de aard en de plaats van een ziekte of letsel te bepalen is deze beeldvorming vaak onmisbaar. Op de afdeling Radiologie van het AMC worden zowel alle moderne diagnostische onderzoeken als therapeutische behandelingen (interventieradiologie) uitgevoerd.

Diagnostisch onderzoek
De verschillende soorten diagnostische onderzoeken bestaan uit röntgenfoto’s, echografie, CT-scans en MRI-scans.

Therapeutische behandelingen
De therapeutische behandelingen bestaan uit minimaal-invasieve ingrepen, die met behulp van echografie, röntgendoorlichting, CT-scan of een combinatie van deze technieken worden uitgevoerd.
Deze ingrepen worden gedaan door gespecialiseerd personeel op een speciale onderafdeling voor interventieradiologie. Deze onderafdeling houdt zich bezig met behandelingen van (neuro-)vasculaire aandoeningen, musculoskeletale en abdominale aandoeningen.

Mammacare
De afdeling heeft een aparte onderafdeling voor afwijkingen in de borst (Mammadiagnostiek).

Kinderradiologie
Binnen de afdeling Radiologie is er een aparte onderafdeling voor kinderradiologie, waar de meeste onderzoeken gedaan worden bij kinderen jonger dan 18 jaar. De afdeling kinderradiologie heeft een eigen aparte ontvangstruimte en aparte onderzoekskamers en er werken gespecialiseerde kinderradiologen.

Apparatuur
Er zijn bijvoorbeeld twee 'wide-bore' MRI-scanners die vooral geschikt zijn voor volwassen patiënten die last hebben van claustrofobie (angst voor kleine ruimtes) of obesitas en daardoor niet in een gewoon MRI apparaat onderzocht kunnen worden.

Er is ook een speciaal ingerichte sectie voor acute radiologie. Daar staat een CT-scanner met het “sliding Gantry” principe, waarmee met één toestel twee kamers (waaronder een shockroom) kunnen worden bediend.