MRI van de borsten

Deze informatie is bedoeld voor vrouwen die een MRI onderzoek van de borsten (mammae) moeten ondergaan. Hieronder vindt u uitgebreide informatie over de voorbereiding en het verloop van het onderzoek.

MRI van de borsten, wat is dat?
MRI maakt gebruik van een sterke magneet in combinatie met radiogolven om foto’s van het borstweefsel te maken. Het apparaat maakt daarbij een hard, kloppend geluid. Het is een pijnloze techniek. Voor dit onderzoek moet u op uw buik liggen, met de borsten in een speciaal meetapparaat. De MRI bestaat uit een tunnel van 1,5 meter lang en een doorsnede van 70 cm. Om de tunnel zitten een zeer sterke magneet en radiozenders. Van de sterke radiogolven en het magneetveld merkt u niets. De tunnel is van binnen verlicht en aan beide kanten open. Uw bovenlichaam komt in het midden van de tunnel, u ligt er dus bijna helemaal in. U kunt via een microfoon met de radiodiagnostisch laborant praten. De laborant heeft zicht op u via een televisiecamera.

Voorbereiding
U ontvangt een brief van de afdeling Radiologie met uw afspraak.
1.Planning van de afspraak

a. Screeningsonderzoek: Komt u voor een screeningsonderzoek bijvoorbeeld in verband met een verhoogd risico, dan is het belangrijk dat u op het juiste moment van de menstruatiecyclus wordt gescand. De hormonen kunnen de beoordeling van het borstweefsel beïnvloeden. Heeft u een regelmatige menstruatiecyclus dan wordt de afspraak, indien mogelijk, door ons ingepland in de tweede of derde week van uw menstruatiecyclus. Menstrueert u niet meer, of heeft u geen regelmatige cyclus dan wordt u gewoon ingepland. Dit geldt ook als u hormonen voor de overgang gebruikt. Het is dan wel aan te bevelen de inname hiervan tijdelijk, vanaf 4 weken voor het onderzoek, te staken.

b. Borstprothese controle: Komt u voor een controle van uw prothese, dan kan het onderzoek gewoon worden uitgevoerd. Als u ter voorbereiding voor het plaatsen van een borstprothese nog een borstexpander hebt, dan moet de MRI wachten tot de definitieve prothese is geplaatst.

c. Tumor: Komt u omdat bij u een tumor is geconstateerd, dan houden we geen rekening met de menstruatiecyclus. Vrijwel altijd kan de tumor van het klierweefsel worden onderscheiden.

2. De vragenlijst
Wij vragen u vooraf een vragenlijst in te vullen met specifieke vragen voor het MRI-onderzoek. Als u metalen clips in de borst heeft, is dat geen reden om het onderzoek niet door te laten gaan. Deze clips zijn niet magnetisch.

3. Buikligging
Omdat u op uw buik moet liggen, kan het voorkomen dat u niet in de tunnel past. Bijvoorbeeld omdat u een sterk gekromde rug heeft of omdat u erg zwaar bent, vooral in het gebied van borst en buik. Het is van tevoren niet goed in te schatten, wanneer iemand niet in de tunnel past. Bent u echter zwaarder dan 120 kg dan is die kans erg groot. Heeft u vragen hierover dan kunt u contact met ons opnemen.

Het onderzoek
Een MRI van de borsten wordt meestal uitgevoerd met contrastvloeistof, zodat er onderscheid gemaakt kan worden tussen de verschillende soorten weefsels in de borst.
Voor het onderzoek wordt er eerst een infuus in de arm aangebracht. Via dit infuus krijgt u het contrastmiddel ingespoten. U merkt meestal weinig tot niets van de contrastvloeistof. Het is mogelijk dat u een koud gevoel in de arm of een vreemde smaak in de mond krijgt. Het is noodzakelijk dat het bovenlichaam geheel ontbloot is. U wordt zoveel mogelijk toegedekt. U mag wel uw onderbroek en eventueel uw sokken aanhouden. Een legging of joggingbroek is ook toegestaan. Maar deze mag geen metalen deeltjes (knopen, ritsen) bevatten. Tijdens het onderzoek krijgt u een rubberen balletje in uw hand. Dit is de alarmbel, waarmee u zonder te roepen de laborant kunt waarschuwen door erin te knijpen. De laborant legt uit wanneer u de alarmbel kunt gebruiken.

Het is heel belangrijk dat u gedurende het onderzoek stil blijft liggen. De opnamen kunnen mislukken als u zich beweegt.

U krijgt oordopjes tegen het geluid van de MRI. Helaas is het niet mogelijk om tijdens het onderzoek naar muziek te luisteren.

Duur van het onderzoek en nazorg
Het onderzoek duurt een half uur. Na afloop van het onderzoek wordt het infuus verwijderd en kunt u naar huis.

Uitslag
U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts als u voor controle komt of als u een belafspraak heeft. Dit kan meestal circa 1 week na het onderzoek.

Tot slot
De afdeling streeft ernaar om u op uw afspraaktijd te helpen. Wij willen u daarom vragen om op tijd aanwezig te zijn voor het onderzoek. Houdt u ook rekening met de tijd die nodig is voor het parkeren van uw auto.

Hoe kom ik op de afdeling, waar de MRI van de borsten wordt gemaakt?
Dit is een aparte afdeling: bouwdeel Z. U wordt verwacht in bouwdeel Z van de afdeling Radiologie, begane grond.

Route:
U komt binnen via de hoofdingang van het AMC. U gaat rechtdoor, steekt het plein (Verheijplein) over en gaat bij de liftengalerij F linksaf. Aan het eind van de gang volgt u het bord MRI. U meldt u aan bij de balie.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen dan kunt u ons altijd bellen.
Wij zijn op werkdagen van 09.00-12.00 uur en van 14.00-16.00 uur bereikbaar op de volgende nummers:
- Algemeen nummer AMC: 020-56 69111
- Voor vragen over de vragenlijst: 020-56 68209 (U krijgt een MRI-laborant aan de lijn)
- MRI-planning: 020-56 68801 (werkdagen tussen 8.00-10.00 uur en 13.00-15.00 uur. Buiten kantooruren: 020-56 66868)

Voor meer informatie zie ook de website:
www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Afspraak-op-de-polikliniek/Radiologie.htm

AMC augustus 2010, Radiologie/Patiëntenvoorlichting

Laatste wijziging: dinsdag 19 april 2011

Laatste wijziging: 25 juni 2013 16:08

Deel dit |