Radiotherapie

Radiotherapie is de behandeling van kanker door middel van (röntgen)straling. Daarom wordt deze behandeling ook wel bestraling genoemd.

De behandelingen op de afdeling Radiotherapie van het AMC kunnen onderverdeeld worden in uitwendige bestralingen (Teletherapie) en inwendige bestralingen (Brachytherapie). Daarnaast beschikt de afdeling over een bijzondere behandelmogelijkheid: Hyperthermie (warmtebehandeling). Vaak bestaat een therapie tegen kanker uit een combinatie van behandelingen: een operatie gecombineerd met uitwendige bestralingen en chemotherapie en/of hyperthermie.

De afdeling Radiotherapie behandelt in principe alle voorkomende kankersoorten, en levert topreferente zorg als het gaat om Brachytherapie en Hyperthermie. Topreferente zorg is zeer specialistische zorg voor patiënten die zeldzame, moeilijk te diagnosticeren of moeilijk te behandelen aandoeningen hebben.

De meest voorkomende behandelingen op de afdeling Radiotherapie worden gegeven voor borstkanker, longkanker, blaas- en prostaatkanker, baarmoederhals- en baarmoederkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, darmkanker, huidkanker, kanker van het beenmerg en lymfklieren, kanker bij kinderen, en hersentumoren.

In het AMC wordt kanker behandeld door multidisciplinaire teams. Dat wil zeggen dat teams van oncologisch chirurgen, internisten, medisch oncologen, radiotherapeuten en anderen overleggen over de beste behandeling. De afdeling Radiotherapie werkt nauw samen met alle specialisten van ziekenhuizen in de regio van het AMC en werkt op twee locaties: in het AMC en in het Flevoziekenhuis te Almere.

Brachytherapie
Brachytherapie is een bestralingstechniek waarbij een radioactieve bron in of tegen de tumor wordt gebracht. Hierbij krijgen de omgevende gezonde weefsels zo weinig mogelijk bestraling.

Hyperthermie
Bij het toepassen van Hyperthermie wordt een tumor of een gebied waar tumor is verwijderd, verwarmd tot temperaturen van ongeveer 43 graden celsius. Hyperthermie versterkt zowel het effect van bestraling als van chemotherapie en wordt daarom aan genoemde behandelingen toegevoegd om het effect te verbeteren.