Rhinologie

Rhinologie is de behandeling van aandoeningen aan de neus, neusbijholten en de schedelbasis.De afdeling Keel-, neus-, oorheelkunde heeft internationaal erkende expertise op het gebied van deze aandoeningen. Vanuit het AMC worden cursussen gegeven om KNO-artsen op dit gebied te scholen.

Klachten van de neus en neusbijholten zoals neusverstopping, snot uit de neus, slijm in de keel, reukverlies, niezen en hoofdpijn kunnen uiting zijn van ziekten/afwijkingen van de neus- en neusbijholten.
De belangrijkste ziekten of afwijkingen zijn:

ziekten van het slijmvlies van de neus en/of neusbijholten zoals allergische en niet-allergische rhinitis

chronische ontsteking van de neusbijholten (rhinosinusitis) en neuspoliepen

standsafwijkingen van de neus zoals een scheef neustussenschot of een uitwendige scheefstand van de neus tumoren van de neusbijholten

  Het is van groot belang dat er bij deze aandoeningen zowel aandacht is voor vormafwijkingen (bijvoorbeeld scheefstand of te nauwe doorgangen), als voor het zieke slijmvlies. De vormafwijkingen (anatomische afwijkingen) kunnen vaak chirurgisch worden behandeld.

  Chronische rhinosinusitis en neuspoliepen
  Rhinosinusitis (inclusief neuspoliepen) is een ontsteking van de neus en de neusbijholten die wordt gekenmerkt door symptomen van neusblokkade ('verstopte neus'), neusafscheiding/slijm in de keel, pijn/drukkend gevoel in het gezicht en soms verminderd reukvermogen of verlies van reukvermogen.

  Hoewel nog lang niet alle oorzaken van chronische neusbijholtenontsteking bekend zijn, staat wel vast dat het essentieel is het slijmvlies vóór een eventuele operatie in optimale conditie te krijgen en nadien te houden.

  In het AMC krijgen patiënten met chronische neusbijholtenontsteking en/of poliepen een zogeheten 'sandwichtherapie'. Eerst krijgt de patiënt optimale behandeling van de slijmvliezen van de neus en neusbijholten met medicijnen, dan zo nodig een gerichte operatie en daarna opnieuw een optimale behandeling van de slijmvliezen. Op die manier is de kans dat deze chronische ziekte goed onder de duim kan worden gehouden of zelfs kan worden genezen het grootst.

  Cystic Fibrosis
  Cystic Fibrosis of taaislijmziekte is een aandoening die zich onder andere kan uiten in neuspoliepen en longproblemen. Het AMC is een verwijscentrum voor patiënten met deze aandoening.

  Voorste Schedelbasischirurgie
  De schedelbasis is het deel van het hoofd dat een verbinding vormt tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Door het schedelbot lopen hier veel vaten en zenuwen die opereren in dit gebied zeer complex maken.

  In het AMC bestaat een werkgroep (endoscopische) voorste schedelbasischirurgie waarin geparticipeerd wordt door de KNO arts, de neurochirurg, de radioloog, de oogarts en de endocrinoloog. De KNO-arts, vaak in samenwerking met de neurochirurg en de oogarts, verricht een groot deel van deze operaties via de neus.

  De meest voorkomende operaties worden verricht vanwege goedaardige tumoren (bijvoorbeeld zogeheten 'inverted papillomen', osteomen en hypofysetumoren), liquorlek (lekkage van hersenvocht) en kwaadaardige tumoren van de voorste schedelbasis. Bij deze operaties wordt altijd gebruikt gemaakt van computergestuurde navigatie.

  Operaties aan de neusbijholten
  Het belangrijkste operatiegebied in de neusbijholten is een doolhof ter grootte van een luciferdoosje met daar rond om heen een aantal essentiële structuren, zoals de ogen en de hersenen.

  Door nieuwe technologieën, zoals computergestuurde navigatie, maar ook met behulp van speciale verbuigbare instrumenten, kunnen we steeds meer en uitgebreidere operaties verrichten met veel minder risico's voor de patiënt. Daardoor kunnen bijna alle neusbijholtenoperaties ook aan de voorhoofdsholte (sinus frontalis) door de neus heen worden verricht. De KNO-artsen van het AMC zijn de enige binnen Nederland met grote ervaring met deze operaties.

  Operaties aan de neus
  De rhinologen verzorgen de diagnostiek en de behandeling van patiënten met functionele - en/of esthetische neusproblemen. Voorbeelden hiervan zijn afwijkingen van de neus vanwege een lip-, kaak- en gehemelte spleet (schisis), afwijkingen van de interne- of externe neusklep, andere aangeboren afwijkingen van de neus of aangezicht, of ernstige beschadiging door bijvoorbeeld een ongeval (trauma).

  De patiënten kunnen naar het AMC worden doorverwezen omdat er eerder een ingreep heeft plaatsgevonden zonder bevredigend resultaat (revisie chirurgie), of omdat het probleem te gespecialiseerd is. Ook patiënten die heel bewust kiezen voor een centrum met specialisten op het gebied van esthetische chirurgie van de neus zijn welkom voor een oriënterend gesprek.