TPV Thuis

Het AMC is gespecialiseerd in het begeleiden van zowel kinderen als volwassen die Totale Parenterale Voeding (TPV) nodig hebben. Parenteraal betekent letterlijk ‘buiten de darm'. Bij parenterale voeding gaat de aanlevering van voeding via een infuus buiten het maag-darmstelsel om, direct in de bloedbaan. Doordat de voedingstoffen direct in de bloedbaan komen wordt het spijsverteringskanaal ontzien.

Parenterale voeding kan tijdelijk worden gegeven, bijvoorbeeld wanneer er na een operatie een verstoring in de opname van voeding is. Ook kan parenterale voeding een blijvende oplossing bieden, bijvoorbeeld bij patiënten met een chronische ziekte. Vaak wordt TPV toegepast in het ziekenhuis, maar het kan ook thuis worden gebruikt.

Het thuisgebruik van chronische en tijdelijke parenterale voeding is een speerpunt van de afdeling Diëtetiek van het AMC. Patiënten kunnen in het AMC een training volgen om de katheterzorg zelf uit te voeren, om zelfstandig thuis te kunnen functioneren. Bij kinderen worden de ouders getraind in deze zorg. Na ontslag na de training worden de patiënten intensief begeleid om complicaties bij deze vorm van therapie te voorkomen.