Ziekenhuistandheelkunde

Het specialisme Ziekenhuistandheelkunde in het AMC houdt zich bezig met tandheelkundige consulten op verwijzing van een specialist binnen het AMC. Het gaat hierbij om tandheelkundig focusonderzoek, een onderzoek naar ontstekingen waar u zelf doorgaans weinig van merkt, maar die onder bijzondere omstandigheden kan leiden tot ernstige ontstekingen, ook elders in het lichaam.

Deze ernstige ontstekingen kunnen ook optreden als u nog nooit last van uw tanden heeft gehad. Zelfs als u geen eigen tanden en kiezen meer heeft, kan een tandheelkundig focusonderzoek noodzakelijk zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er wortelresten in uw kaak zijn achtergebleven.

Tandheelkundig focusonderzoek wordt uitgevoerd ter voorbereiding en/of ondersteuning van medische behandelingen. De meest voorkomende behandelingen die een preventief focusonderzoek vereisen, zijn hartchirurgie, orgaan- of beenmergtransplantatie en chemotherapie. 

Ziekenhuistandheelkunde houdt zich ook bezig met de eventuele tandheelkundige oorzaak van een aandoening (causaal focusonderzoek) zoals bijvoorbeeld hersenabcessen, endocarditis, onbegrepen koorts en pijnklachten.