Anouk Schrantee deed onderzoek in Londen

Anouk Schrantee, destijds promovenda, vertrok in 2014 dankzij een beurs van het Amsterdam UMC Jonge Talentenfonds naar het King’s College London in het Verenigd Koninkrijk.

Zij werkte daar in het lab van Professor Mitul Mehta om meer te leren over statistische technieken om MRI data beter te kunnen analyseren. Zij onderzocht de effecten van Ritalin op de hersenontwikkeling bij mensen met ADHD. Wat hield dit onderzoek in en wat heeft zij in Londen geleerd?

Informatie in hersenscans
‘In mijn onderzoek maakten wij gebruik van functionele MRI, dit is een techniek die activiteit in de hersenen kan meten én dus ook veranderingen in activiteit in de hersenen na medicatie. Er zit ongelooflijk veel informatie in deze hersenscans, maar er zijn geavanceerde statistische technieken nodig om deze informatie optimaal te kunnen gebruiken. Tijdens mijn bezoek heb ik meer ervaring opgedaan met deze technieken,’ zegt Anouk. 

Ritalin bij kinderen
‘Met behulp van deze MRI-technieken vonden we in een klinische trial dat vier maanden na behandeling met Ritalin, bij kinderen, maar niet bij volwassenen, met ADHD, veranderingen in hersengebieden die betrokken zijn bij beloning, motivatie en cognitie, een rol spelen in ADHD. Op dit moment onderzoeken we in een vervolgstudie of deze veranderingen tijdelijk of blijvend zijn.’

Effecten van medicatie op hersenen
‘Ik heb veel gehad aan het leren van deze nieuwe analysetechnieken,’ vervolgt zij haar verhaal. ‘Ik werk nu als Assistent Professor op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde in Amsterdam UMC, waar ik mijn MRI onderzoek voortzet, hierbij gebruik ik nog steeds deze en vergelijkbare technieken. Op dit moment werk ik met name aan nieuwe MRI methoden die de effecten van medicatie op de hersenen kunnen meten, daarbij ligt de focus op medicatie die gebruikt wordt voor de behandeling van psychiatrische patiënten. Daarnaast ben ik betrokken bij functionele MRI studies van verschillende afdelingen binnen Amsterdam UMC waarbij ik onder andere ondersteuning bied op het gebied van deze MRI analyses. Ook hierbij pas ik de kennis die ik in Londen heb opgedaan nog altijd toe.’

Naar de pagina van het Amsterdam UMC Jonge Talentenfonds